Održan Vojvođansko-mađarski poslovni forum na Poljoprivrednom sajmu

NOVI SAD – „Vojvođansko-mađarski poslovni forum“, u organizaciji Skupštine AP Vojvodine, Ambasade Mađarske u Republici Srbiji, Mađarsko-srpske trgovinsko-industrijske komore, Trgovinske kuće Mađarske i Privredne komore Vojvodine (PKV), a pod pokroviteljstvom Pokrajinske vlade održan je u četvrtak, 18. maja 2017. godine u okviru 84. Međunarodnog sajma poljoprivrede.
U okviru foruma, Privredna komora Vojvodine, Mađarsko-srpska trgovinska i industrijska komora i Mađarsko-srpski poslovni savet potpisali su trojni ugovor o saradnji.
Poslovni forum otvorio je predsednik Skupštine AP Vojvodine Ištvan Pastor koji je ocenio da su Srbija i Mađarska u prethodnom periodu dosta toga učinile da bi izgradile veoma dobre susedske, prijateljske i privredne odnose.
„Potpisivanje današnjeg ugovora predstavlja institucionalni okvir za jačanje privrednih veza i mađarski privrednici imaju veliki interes da nastupe na ovom prostoru u još većoj meri. Srbija je danas politički veoma stabilna zemlja koja svakim danom sve više jača svoj međunarodni ugled i ozbiljnim koracima se približava Evropskoj uniji, a u tom procesu radi i na usaglašavanju zakonodavstva što dovodi do stvaranja povoljnog privrednog ambijenta“, dodao je Pastor.
Potpredsednik Pokrajinske vlade Đorđe Milićević istakao je značajnu ulogu mađarske nacionalne zajednice u Vojvodini i srpske u Mađarskoj na uspostavljanju dobrih odnosa između dve zemlje. „To pokazuju i brojke. Razmena preduzeća iz AP Vojvodine sa firmama u Mađarskoj je u prošloj godini dostigla skoro 500 miliona dolara i veća je za 6,1 odsto u odnosu na prethodnu godinu. Od toga, 275 miliona dolara čini izvoz preduzeća iz Vojvodine u Mađarsku i on je u porastu skoro za četvrtinu“, rekao je Milićević.
Dodao je da tu ne smemo stati i da je potrebno dati jedan dodatni zamah i podsticaj toj saradnji. „To su veoma značajni pokazatelji koji govore o tome da je saradnja na visokom nivou, ali da tu ne smemo stati. Moramo dati jedan dodatni zamah i podsticaj toj saradnji. Srbija je dobro mesto za ulaganje i mi smo u Vojvodini osnovali Razvojnu agenciju koja će dodatno podsticati investicije. To je nov instrument u privlačenju i domaćih i stranih investicija i verujem da će u doglednom periodu i to dati dodatne rezultate“, rekao je Milićević.
 „Za PKV danas je izuzetno značajan dan. Potpisivanjem trojnog ugovora o saradnji, baš na ovakvom impozantnom skupu, učvrstićemo i unapredićemo odnose koje imamo sa Mađarskom. Ova zemlja tradicionalno je jedna od naših najznačajnijih spoljnotrgovinskih partnera“, rekao je predsednik PKV Boško Vučurević.
Ambasador Mađarske u Srbiji dr Atila Pinter osvrnuo se na značajne međudržavne projekte, kao što je izgradnja železničke pruge Beograd-Budimpešta, zatim projekat regionalne pruge kod Subotice koju finansijski podržava EU i otvaranje novih graničnih prelaza, što sve treba da doprinese boljem povezivanju privrednih subjekata iz dve države.
Cilj „Vojvođansko-mađarskog poslovnog foruma“ bio je pružanje šansi domaćim kompanijama da se upoznaju sa mađarskim firmama, kao i doprinošenje uspostavljanju dobrih poslovnih odnosa Srbije i Mađarske, koji će omogućiti celishodniju saradnju u povezivanju privrednika susednih zemalja.
Među učesnicima „Vojvođansko-mađarskog poslovnog foruma“ bili su potpredsednici Skupštine AP Vojvodine Aleksandra Đanković i Ivan Stjepović, pomoćnica ministra spoljnih poslova i trgovine Mađarske dr Petra Pana, ambasador Mađarske u Srbiji Nj. E. dr Atila Pinter, pokrajinski sekretar za poljoprivredu, šumarstvo  i vodoprivredu mr Vuk Radojević, pokrajinski sekretar za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Ognjen Bjelić, izvršni direktor Razvojne agencije Srbije Tamara Jurenić, direktor RAV Nataša Bajić – Pavičević, predsednik Izvršnog odbora OTP banke Srbije Predrag Mihajlović, potpredsednik Mađarske asocijacije inovativnih klastera Đerđ Siđi, izvršni potpredsednik Mađarsko-srpske trgovinske i industrijske komore Mikloš Jojart.

Ostali članci

Ostavite odgovor

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *