Privredna komora Vojvodine na Sajmu turizma

NOVI SAD – Privredna komora Vojvodine (PKV) potpisala je danas Sporazum o razumevanju i saradnji sa Poslovnim inkubatorom – Evropskom mrežom preduzetnika Srbije (EEN) – Kancelarija Novi Sad na Sajmu turizma.
Potpisnici Sporazuma su predsednik PKV Boško Vučurević, direktor Poslovnog inkubatora Novi Sad dr Đorđe Đelić i koordinator EEN Marija Stanču Mirosavljev. Ovim Sporazumom uspostavlja se osnov za neposrednu i unapređenu saradnju između Poslovnog inkubatora Novi Sad i PKV na implementaciji Projekta ,,Evropska mreža preduzetništva u Srbiji”, koji se realizuje kao deo programa Evropske unije za konkurentnost malih i srednjih preduzeća (Programme for the Competitiveness of Enterprises and SME – COSME).
Predsednik Vučurević rekao je da je perspektiva razvoja naše privrede, upravo kroz EEN i razvoj malih i srednjih preduzeća, jer su, kako kaže, oni nosioci privrednog razvoja.
„Republika Srbija je na vratima EU i očekivano je da se saradnja sa ovakvim institucijama uspostavlja na nivou komorskog sistema. Pošto je EEN rasprostranjena u 49 zemalja EU, normalno je da i mi budemo deo toga i zajedničkim snagama, pospešimo razvoj privrede, a naročito malih i srednjih preduzeća. Privreda Vojvodine orijentisana je ka EU, privreda AP Vojvodine, kada se gleda zasebno, ima pozitivan bilans u trgovinskoj razmeni sa EU. Zajednički zadatak je da se uspostavi jedan kontinuiran i održivi razvoj“, istakao je Vučurević.
Na potpisivanju je rečeno da će se saradnja između EEN i PKV ogledati pre svega u pomoći malim i srednjim preduzećima da internacionalizuje svoje poslovanje, da podignu svoju konkurentnost na evropskom tržištu.
„To ćemo učiniti kroz niz aktivnosti. Pre svega to će biti razmena informacija, zajedničko organizovanje različitih događaja“, rekla je Marija Stanču Mirosavljev.
PKV je na Sajmu turizma organizovala i prezentaciju i degustaciju banoštorskog vina, kao i gastronomske ponude Banoštora, sela u opštini Beočin, na desnoj obali Dunava koje neguje tradiciju i baštinu, a čiji se bermet pio i na Titaniku. Vučurević je rekao da su u Banoštoru upravo mali i srednji preduzetnici u oblasti vinarstva napravili privredni ambijent za primer.
„Danas imamo goste, jednu malu MZ Banoštor, koja je odličan primer kako se dobrom organizacijom, može napraviti uspešna sredina“, istakao je Vučurević.
„Banoštor ono što nudi danas, nudi i svih 12 meseci tokom godine. Imamo dosta udruženja, kao i seoski klaster koji je veoma bitan za razvoj seoskog turizma. Imamo dosta smeštajnih kapaciteta, vinarija, hiljade litara kvalitetnog vina po glavi stanovnika koje se, od berbe do berbe, sve proda u toku godine“, naglasio je predsednik MZ Banoštor Radivoj Rakić.
Dodao da je u toku realizacija projekta izgradnje pristana za kruzere na Dunavu upravo u Banoštoru koji bi trebalo da bude završen do kraja godine.
U Vojvodini postoji preko 130 proizvođača grožđa vina, a najveći broj njih smešten je u Sremu. U vinskom Sremu postoji 54 proizvođača, a u Banoštoru čak deset registrovanih proizvođača grožđa i vina.

Ostali članci

Ostavite odgovor

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *