novi sad centar

NOVI SAD - Na svečanosti u Novom Sadu danas će, povodom 23. oktobra Dana oslobođenja, biti uručena najveća priznanja koja dodeljuje Skupština grada – Oktobarska nagrada i Novembarske povelje. Nagrade će dobitnicima uručiti gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević i predsednik Skupštine grada Siniša Sević.

Odlukom odbornika Skupštine grada krajem prošle sedmice, Oktobarska nagrada grada Novog Sada je dodeljena prof. dr Pavlu Budakovu i Centru za prevenciju devijantnog ponašanja kod mladih “Target”, a novembarske povelje dobili su Slobodan Jovanović upravitelj fondacije “Marija Jovanović Dete” i Zoran Lazin, publicista i kulturni radnik. Oktobarska nagrada se dodeljuje povodom 23. oktobra, Dana oslobođenja Novog Sada od fašizma kao društveno priznanje za izuzetne rezultate u radu i najviša dostignuća i ostvarenja u oblasti privrede, društvene i drugih delatnosti.

Novembarska povelja ustanovljena je povodom obeležavanja 9. novembra 1918. godine kada je Srpska vojska pod komandom vojvode Petra Bojovića oslobodila Novi Sad i 25. novembra 1918. godine kada je Velika narodna skupština Srba, Bunjevaca i drugih Slovena Banata, Bačke i Baranje donela odluku o prisajedinjenju Srbiji, a dodeljuje se kao društveno priznanje za rezultate i dostignuća u oblasti privrede, društvenih i drugih delatnosti.

Predsednica komisije za obeležavanje praznika, dodelu priznanja i međugradsku saradnju u zemlji i inostranstvu Skupštine grada Novog Sada Klaudija Ilić kazala je da je ta komisija predložila za laureata Oktobarske nagrade redovnog profesora na katedri za patologiju Medicinskog fakulteta u NS dr Pavla Budakova za celokupan naučno-istraživački i javni rad i izuzetne zasluge za razvoj zdravstvene i naučne delatnosti.

Izvor: Tanjug