Kakva je privredna perspektiva Novog Sada

NOVI SAD – Novosadska privredna scena oduvek je bila mešavina industrije, poljoprivrede, trgovine, bankarstva i finansijskih institucija. Tako je i danas, s tim što su se bankarska i finansijska delatnost u velikoj meri preselile u Beograd, a u privrednim granama prednjači trgovina.

“Kada govorimo o konkretnim ekonomskim pokazateljima, onda možemo da kažemo da je potrošačka moć građana Novog Sada skoro 30 posto veća nego ostatka Vojvodine, a skoro 50 posto veća, ne računajući Beograd, u odnosu na ostatak Srbije”, kaže dr Dragan Ilić, ekonomski analitičar.

Konkretno, to znači da je prosečna plata u Južnobačkom okrugu, čiji je Novi Sad centar, u junu bila gotovo 50 hiljada dinara. Po granama u kojima su ljudi zaposleni, najviše ih je u malim i srednjim preduzećima, i to u trgovini, a Novi Sad prednjači i po broju firmi u oblasti informacionih tehnologija.

Međutim, u oblasti bez koje nema sistemskog ekonomskog razvoja, to jest, u proizvodnji, brojke govore ponajviše u korist najava investicija.

RTV (Jelena Vukmanović)

Ostali članci

Ostavite odgovor

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *