Turska suspenduje Evropsku konvenciju o ljudskim pravima

ANKARA, BRISEL – Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan je večeras proglasio tromesečno vanredno stanje u Turskoj posle neuspelog pokušaja vojnog puča, javila je televizija CNN-Turk. Takođe, zamenik turskog premijera Numan Kurtulmus izjavio je danas da će Turska suspendovati Evropsku konvenciju o ljudskim pravima tokom vanrednog stanja. Kurtulmus je rekao da će Evropska konvencija o ljudskim pravima biti suspendovana u skladu odredbom sporazuma koja to dopušta u vreme vanrednog stanja.

Erdogan je na konferenciji za štampu po završetku sednice Vlade rekao da uvođenje vanrednog stanja nije protiv demokratije, vladavine prava i slobode.

Po njegovim rečima, demokratija u Turskoj neće biti ugrožena, a Oružane snage su u službi Vlade, javljaju turski mediji. Predsednik Turske ocenio je da je uvođenje vanrednog stanja bilo potrebno kako bi se “što pre uklonila pretnja”, javio je Bi-Bi-Si (BBC). Erdogan je nazvao “mučenicima” one koji su u noći između prošlog petka i subote poginuli u borbi protiv pučista, dodavši da se nada da “narod neće zaboraviti hrabrost i žrtvu onih koji su izgubili živote”.

Izvor: Beta/AP

Ostali članci

Ostavite odgovor

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *