Željko Sertić: Železara Smederevo neće biti Trojanski konj za čelik u Evropi

Ministar privrede Srbije Željko Sertić izjavio je danas da je to ministarstvo formiralo poseban tim koji će se baviti istragom o prodaji čelika na tržište EU i da Železara Smederevo neće biti Trojanski konj za čelik u Evropi.

“Formirali smo ekspertski tim kako bismo na najadekvatniji način predstavili šta je Železara radila”, rekao je Sertić za RTS.

Prema pisanju medija, za 15 meseci bi trebalo da budu poznati rezultati istrage Evropske komisije, koja ispituje da li je Srbija medju zemljama koje su prekršile pravila prodajući čelik na tržitu EU ispod cene.

“Železara Smederevo neće biti Trojanski konj za čelik u Evropi. Ne samo da imamo uveravanja da će čelik biti namenjen domaćem i evropskom tržištu, nego ćemo i najnovijim tehnologijama omogućiti da Železara bude konkurentna na evropskom tržištu, kao i ostale čeličane u Evropi”, rekao je Sertić.

Sertić je ocenio da iza priče o prodaji po damping cenama stoji strah od kineskog čelika i od rada Železare Smederevo u budućem periodu.

On je rekao neće biti pitanja da li će Srbija moći da izvozi čelik i dodao da je Železara za Srbiju izuzetno značajna.

“Želimo da udjemo u Evropsku uniju kao razvijena zemlja, ili bar u dovoljnoj meri razvijena. Evropskoj uniji nije interes da Srbija ekonomski padne pa da imaju probleme kao sa nekim zemljama”, kazao je Sertić.

Izvor: Beta

Ostali članci

Ostavite odgovor

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *