Ako bi referendum u Mađarskoj bio presedan – kraj Evrope

BEČ – Državni sekretar za evropska pitanja u vladi Italije Sandro Goci izrazio je nadu da referendum o raspodeli izbeglica u EU neće postati presedan, jer bi to bio kraj Evrope. Ako bi svaku odluku, koja se u Evropi demokratski donese, podvrgla referendumu samo zato što se nekome ne sviđa, onda je to kraj Evrope, rekao je on za agenciju APA.

Goci je kazao da se nada da referendum u Mađarskoj neće postati presedan za druge zemlje o drugim temama, jer bi to stvarno značio kraj Evrope. On je istakao da razume mađarski stav iz čisto unutrašnjopolitičkih razloga, ali je to veoma udaljeno od onoga kako je evropski politički sistem funkcionisao od početka.

„Imao bih jako dugu listu tema koje bi mogli podvrgnuti referendumu, dodao je Goci ističući da bi referendum bio uspešan i u Italiji ako se radi o odluci koja “nije u potpunosti omiljena i koju je donela EU”.

„Evropa je nešto što funkcioniše na osnovu većinske odluke, gde prednost ima pravo Unije nad nacionalnim pravom, lojalne saradnje među članicama i institucija, nešto što funkcioniše na osnovu vladavine prava i poštovanja demokratskih principa, poručio je Goci.

Tanjug

Ostali članci

Ostavite odgovor

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *