Čanak: Tražiti smenu Dačića i Vulina zbog rehabilitacije Miloševića

ŠABAC – Lider Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Nenad Čanak optužio je danas ministre Ivicu Dačića i Aleksandra Vulina da svojim izjavama žele da režim Slobodana Miloševića, “čiji su deo bili devedesetih godina prošlog veka, oslobode istorijske krivice za nacionalističku ratnu politiku” i pozvao “društvo da digne svoj glas i zatraži njihovu smenu.”

“Politika Miloševićevog režima, čije su prve žrtve bile autonomne pokrajine – Vojvodina i Kosovo, završila je svoj bilans sa četiri izgubljena rata, četiri miliona raseljenih, preko 130.000 ubijenih i jednim međunarodno presuđenim zločinom genocida”, naveo je Čanak.

On je u saopštenju ukazao da bi “teror, pljačku i represiju koju su građani Srbije preživeli, takođe, trebalo ubrojati u tragični i sramotni bilans najcrnje decenije u savremenoj istoriji ovih prostora”.

Dodao je da nema zločinačkih naroda i da “zločinačke mogu biti samo politike i ideologije” i poručio da se sa naroda i država skida kolektivna odgovornost time što one beskompromisno raskidaju s nosiocima zločinačke politike.

“U Srbiji se danas radi upravo suprotno. Sramotni su pokušaji novoizabranih ministara da falsifikovanjem i neistinitim tumačenjem prošlosti opravdaju svoje učešće u politici rata i nasilja, tako što će sve nas, čitavo društvo, identifikovati sa zločinačkom politikom”, naveo je Čanak.

Beta, Tanjug, RT, RTV

Ostali članci

Ostavite odgovor

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *