Kako je nastao pozdrav “Za dom spremni”

BEOGRAD – Poslednjih nekoliko godina u Hrvatskoj sve češće se može čuti ustaški pozdrav “Za dom spremni”, koji dolazi ili od pojedinaca ili pojedinih nacionalističkih grupa, a bilo je i predloga da bi taj poklič trebalo da se uvede u zvaničnu vojnu upotrebu, prenosi danas portal Telegraf.rs.

Kako prenosi portal, kontroverzni ustaški pozdrav i vojni poklič su pre okupacije 1941. godine koristile ustaše u emigraciji, a od 10. aprila 1941. postaje i službeni pozdrav u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj (NDH), i smatra se ekvivalentom nacističkog “Zig hajl” pokliča i niko u hrvatskoj istoriji do ustaša nije koristio taj pozdrav.

Ante Pavelić je taj izraz, navodi portal, prvi put koristio na kraju članka pod naslovom “Ustaše, nama je sudba dosudila”, iz 1932. godine, napisanog nakon takozvanog Velebitskog ustanka.

Nakon toga izraz se ustalio u njegovim pismima i proglasima, da bi na kraju postao službeni pozdrav na svim dokumentima NDH, te i na odlukama o deportacijama nevinih ljudi u logore iz kojih većina nikada nije izašla završavale su sa “Za dom spremni”(ZDS).

Do koje mere je taj pozdrav identifikovan sa ustaškim pokretom, možda najbolje svedoči radijski program ustaške Radio stanice “Velebit”, koja je počela da se emituje 4. aprila 1941. godine na talasu Radio Firence, a emitovanje je počelo tekstom: “Za Dom Spremni! Za Dom Spremni! Za Dom Spremni!. Ovdje radiopostaja glavnog Ustaškog Stana!”

Portal prenosi da se u knjizi britanskog istoričara Rorija Jomansa “Visions of Annihilation” navodi niz dokaza da je režim NDH imao poteškoća u implementiranju novog službenog pozdrava i sve do 1942. i onda ponovno od 1944. godine, NDH je prisluškivala telefone i čitala pisma građana kako bi proverili koristi li se “Za dom spremni”.

Postoje zapisi i evidentirane kazne koje su mnogi dobili jer nisu koristili ispravan pozdrav u svojim korespondencijama, a poseban problem predstavljale su razne organizacije mladeži NDH, te u nizu članaka u službenom listu, prozivani su građani koji ne koriste poklič, a objavljeno je i mnogo edukativnih članaka o potrebi korišćenja tog pozdrava.

Tanjug, Telegraf

Ostali članci

Ostavite odgovor

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *