Moguće oživljavanje Turskog toka brine EU

BRISEL/MOSKVA – Prošlonedeljne izjave zvaničnika Rusije i Turske o mogućem oživljavanju projekta izgradnje gasovoda Turski tok koji bi povezao dve zemlje, zabrinule su diplomate iz Evropske unije, koji, kako navodi agencija Rojters, doživljavaju ovaj projekat kao jačanje pozicije zvanične Moskve.

Analitičari, međutim, tvrde da je ovaj projekat pre retorika nego realnost, navodi britanska agencija. Evropski zvaničnici strahuju da će Turski tok biti proširen kako bi zaobišao Ukrajinu kao tranzitnu rutu za isporuke gasa ka Evropi, što bi, kako dodaje Rojters, povećalo zavisnost od ruske gasne kompanije Gasprom i obustavilo alternativne isporuke iz Kaspijskog regiona.

“Novo prijateljstvo Turske sa Rusijom bi moglo postati problem, ukoliko Rusija pokuša da Ukrajinu zameni Turskom. To ima smisla za Tursku, jer bi dobila jeftiniji gas iz Rusije, ali će to sa sobom doneti probleme, odnosno biće verovatno problem za nas”, izjavio je jedan visoki neimenovani zvaničnik EU, prenosi britanska agencija.

Tanjug

Ostali članci

Ostavite odgovor

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *