Štrajk skup, a štrajk glađu nezakonit

BEOGRAD – Agencija za mirno rešavanje radnih sporova ukazuje da bi radnici svoje nezadovoljstvo prema poslodavcu najpre trebalo da pokušaju da reše mirnim putem uz posredovanje Agencije, a ne da u startu pribegavaju štrajku, pogotovu ne štrajku glađu. Štrajk glađu kojem neretko pribegavaju nezadovoljni zaposleni kako bi pokušali da ostvare neka svoja prava, nije zakonit i predstavlja najštetniji i najradikalniji vid protesta, kažu u Agenciji.

Takođe upozoravaju i da “običan” štrajk nije isplativ ni poslodavcu ni samom štrajkaču, jer su gubici veliki za obe strane, zbog obustave proizvodnog procesa, odnosno izostanka zarade.

Iz Republičke Agencije za mirno rešavanje radnih sporova zato apeluju da se pre odluke o radikalnim potezima sindikati i zaposleni najpre obrate Agenciji.

“Naš apel je da se prekine praksa koja se u poslednje vreme vrlo često dešava – da se zaposleni u prvom koraku ostvarivanja svojih prava odlučuju na štrajk glađu. Ovo je pravna država i treba da pribegnu legalnim tokovima ostvarenja prava”, rekao je Direktor Agencije Mile Radivojević za Tanjug.

Tanjug

Ostali članci

Ostavite odgovor

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *