Čomski: Zapad je izazvao izbeglički talas

BERLIN – Američki lingvista i filozof Noam Čomski kaže da su pojedine zapadne zemlje svojom politikom izazvale izbeglički talas u regionu, a među njima su Sjedinjene Američke Države, Velika Britanija i druge evropske zemlje, prenosi danas “Dojče vele”. Čomski je u intervjuu za qantara.de, portal DW-a koji se bavi dijalogom sa islamskim svetom, podsetio da izbeglice pretežno potiču sa Bliskog istoka, ali i iz Afrike, gde Evropa ima svoju dugu priču.

“Poslednji vekovi su bili obeleženi iskorišćavanjem i pljačkanjem afričkog kontinenta. Posledice se osećaju sve do danas i spadaju u uzroke bega mnogih Afrikanaca u Evropu”, navodi on.

Na Bliskom istoku su, dodaje, brojni uzroci doveli do izbegličkog talasa koji traje, a jedan od važnih razloga je američka i britanska invazija na Irak koja je, kaže, potpuno razorila državu.

“Iračani i dalje beže iz svoje zemlje pred sektaškim sukobom koji pre invazije na taj način nije postojao. Kada se sve to bolje osmotri onda se vidi da postoje određene države koje su svojom politikom izazvale izbeglički talas u regionu, a među tim državama su SAD, Velika Britanija i druge evropske zemlje”, objašnjava američki lingvista.

Na pitanje šta na Bliskom istoku ostaje iza američkog predsednika Baraka Obame, kome se uskoro završava mandat, Čomski odgovara da je pozitivno u njegovoj vladavini to što nije upotrebljavao ekstremno nasilje i agresiju, kao što je njegov prethodnik učinio zloćudnom invazijom Iraka, “najvećim zločinom ovog veka”.

Tanjug

Ostali članci

Ostavite odgovor

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *