“Da građanin zna šta kupuje kad plaća porez”

BEČ – Ekspert Bečkog instituta za međunarodnu ekonomiju (WIIW) Vladimir Gligorov ocenio je danas da bi naredni reformski korak Vlade Srbije trebalo pre svega da bude usmeren na modernizaciju javnog sektora, reformu Poreske uprave, uklanjanja parafiskalnih nameta za privedu. Kada je reč o modernizaciji države, navodi Gligorov, ključno je da se zna ko šta plaća i šta građanin kupuje time kada plaća porez.

“Mora da se zna kakva prava ostvaruje i da neko ko je preuzeo odgovornost za javno preduzeće, na primer, radi svoj posao na efikasan i racionalan način, u skladu sa budžetom i da ne stvara dugove”, rekao je Gligorov u intervjuu Tanjugu.

On je dodao da je veliko pitanje korupcije – jedne ili druge vrste, ali i, kako je rekao, sanacije korporativnog sektora koji ima problem nelikvidnosti.

“Nenaplativa potraživanja govore o lošem stanju u korporativnom sektoru. Ni banke ne mogu da finansiraju taj sektor, jer su opterećene nenaplativim potraživanjima. Zato privatni sektor loše funkcioniše”, naveo je on.

Tanjug

Ostali članci

Ostavite odgovor

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *