EU: Ojačati granice Bugarske da migranti ne idu u Srbiju i Uniju

BRISEL – Na predstojećem susretu vođa Evropske unije se očekuje dogovor o snažnoj konkretnoj pomoći članica EU Bugarskoj da se ojača bugarsko-turska granica i time spreči sve veći priliv ilegalnih migranata, koji nastoje da, naročito preko Srbije, ali i Makedonije i Rumunije, dođu pre svega u Nemačku i Austriju. Opipljiv plan za upućivanje graničnih policajaca, snaga i opreme članica EU za pomoć bugarskim vlastima da naprave rampu na svojim granicama prema Turskoj, liderima 27 zemalja Unije u petak će u Bratislavi podneti predsednik Evropskog saveta Donald Tusk, što je hitno zatražila i vlada u Sofiji.

U predlogu koji je uputio čelnicima država EU, Tusk podvlači da se mora zajamčiti da “EU granice nikad više ne budu oborene talasom nekontrolisane migracije kao 2015. godine” i da se “dalje smanji priliv ilegalnih migranata”.

Obezbeđenje spoljnih granica Unije, trajno zaustavljanje ilegalnih migranata i razbijanje terorističkih mreža su među ključnim ciljevima samita EU, jer se smatra da je to jedan od ključnih uzroka nezadovoljstva, straha i nepoverenja građana Unije u njenu sposobnost da zaštiti Evropu.

Zvaničnici u Savetu ministara u Briselu su agenciji Beta rekli da će to bez sumnje, uz najnoviju zamašnu finansijsku pomoć Grčkoj za zbrinjavanje izbeglica, pomoći i Makedoniji i naročito Srbiji da spreče navalu ilegalnih imigranata iz Turske, a preko Bugarske. Ovi izvori su dodali da su o tome razgovarali nedavno i srpski i bugarski premijeri Aleksandar Vučić i Bojko Borisov.

Beta

Ostali članci

Ostavite odgovor

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *