Kim testirao smrtnu pretnju Japanu

POJONGJANG – Severna Koreja izvela je peti nuklearni test koji je državna televizija opisala kao “najsnažniju eksploziju koju je izazvao Pjongjang”.

“Naši nuklerani eksperti testirali su najrazvijeniju nuklearnu bojevu glavu na severnom terenu za testiranje”, rečeno je na državnoj televiziji.

“Severna Koreja izvela je danas testiranje nuklearnog oružja u kombinaciji sa napretkom Pjongjanga u razvoju mobilne balističke raketne tehnologije, što prestavlja smrtnu pretnju Japanu”, izjavila je japanska ministarka odbrane Tomomi Inada.

“Naša partija čestita našim nuklearnim naučnicima na uspešnom testiranju nuklearne bojeve glave”, prenela je državna televizija, prenosi AFP.

Televizija ističe da je sada Severna Koreja u stanju da postavlja nuklearne bojeve glave na balističke rakete. Kako navodi Rojters, nuklearni test je izazvao seizmatički potres na korejskom poluostrvu jačine 5,3 stepeni Rihterove skale. Prema snazi potresa, pretpostavlja se da je nuklearna naprava težine 20 do 30 kilotona, navode analitičari, čime je ovo najsnažiniji nuklearni udar.

Ostali članci

Ostavite odgovor

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *