Pastor: Odluka o simbolima pobudila strasti, treba ih stišati

NOVI SAD – Predsednik Pokrajinske vlade igor Mirović je na prethodnoj sednici Skupštine Vojvodine izjavio da sledi otvaranje novog puta ka dogovoru o jedinstvenom izgledu simbola Vojvodine. Predsednik skupštine Vojvodine Ištvan Pastor kaže da mora da prizna da su ga te Mirovićeve reči pomalo iznenadile.

“Međutim, to sam doživeo kao nameru da se stišaju strasti. To je veoma važno. Mislim da nije realno očekivati da se takvom poduhvatu pristupi sutra, ali je potpuno sigurno da se radi o pitanju oko kojeg bi trebalo postići neku vrstu konsenzusa. Da li je to moguće, i kada će to biti moguće, to je sada drugo pitanje”, rekao je Pastor u emisiji Politbiro Radio-televizije Vojvodine.

Dodaje da je postojala statutarna obaveza da se ovaj posao privede kraju.

“Svi se mi zalažemo za vladavinu prava, a to onda znači da moraju da se sprovode i statutarne obaveze. U tom smislu sam ja shvatio ovu odluku o donošenju odluke o načinu korišćenju simbolima. Simboli uvek u sebi nose određenu ideološku i političku napetost. Tako sa doživeo i ovu raspravu. Ipak, mislim da će vremenom te strasti da splasnu. Sigurno bi bilo dobro da to pitanje prilikom sledećeg razmišljanja o sadržini Statuta to pitanje ponovo dođe na dnevni red. Kada će se desiti, to još ne zna”, kaže Pastor.

RTV

Ostali članci

Ostavite odgovor

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *