Patrijarh Vartolomej u poseti Jasenovcu

ZAGREB – Jasenovački mučenici predstavljaju u istoriji naše pravoslavne crkve važnu i posebnu kategoriju kao žrtve nacističkog režima, rekao je patrijarh vaseljenski Vartolomej u Zagrebu na otvaranju konferencije o holokaustu “Novomučenici: Poliperspektiva II”. Kada steknemo razumevanja za tuđa stradanja to je znak da smo nešto naučili od sopstvenog stradanja, poručio je vaseljenski patrijarh Vartolomej.

Konferenciji, pored najeminentnijih stručnjaka za pitanja holokausta, prisustvovali su iz Srbije sveštenstvo SPC na čelu sa patrijarhom Irinejom i ministar rada u Vladi Srbije Aleksandar Vulin. Patrijarh Vartolomej, koji će danas posetiti Jasenovac i boraviti u Pakracu, podseća da nikako ne treba zaboraviti da je 20 vek za čovečanstvo bio vek genocida i holokausta.

“Sa ovog stanovišta, mučenici jasenovački predstavljaju u istoriji naše pravoslavne crkve jednu važnu i posebnu kategoriju kao žrtve nacističkog režima i mračnog perioda čovečnosti koju je nemoguće zaboraviti”, naveo je patrijarh Vartolomej.

Tanjug

Ostali članci

Ostavite odgovor

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *