Peta runda glasanja za novog genseka UN

NJUJORK U Savetu bezbednosti UN danas će biti održana peta runda glasanja za novog generalnog sekretara svetske organizacije, a kandidat Srbije Vuk Jeremić se, posle preseka glasova nakon četiri runde, nalazi na drugom mestu. Prethodna runda održana je 9. septembra i tada je bivši portugalski premijer Antonio Gutereš ponovo bio prvi dok je Jeremić osvojio najbolji do tada rezultat – bio je treći sa dva pozitivna glasa više nego ranije.

Gutereš je tada osvojio 12 pozitivnih, dva negativna i jedan neopredeljen glas, iza njega je sledio šef slovačke diplomatije Miroslav Lajčak sa 10 pozitivnih, četiri negativna i jednim neodređenim glasom, dok je Jeremić dobio devet pozitivnih, četiri negativna i dva neodređena glasa, što je do sada njegov najbolji rezultat.

“Ovim glasanjem je definitivno potvrđeno da smo se plasirali u samu završnicu ovog izbora, što smatram značajnim dostignućem”, istakao je tada Jeremić, dodavši da se u nastavku procesa može očekivati da će stalne članice Saveta bezbednosti ući u direktne međusobne pregovore oko vodećih kandidata.

Tanjug

Ostali članci

Ostavite odgovor

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *