Zagreb: Vartolomej otvorio skup o holokaustu

ZAGREB – Jasenovački mučenici predstavljaju u istoriji naše pravoslavne crkve važnu i posebnu kategoriju kao žrtve nacističkog režima, rekao je patrijarh vaseljenski, Vartolomej u Zagrebu, na otvaranju konferencije o holokaustu “Novomučenici: Poli-perspektiva II”. Njegovu Svesvetost Vaseljenskog Patrijarha na pisti zagrebačkog aerodroma dočekao je Njegova Svetost Patrijarh srpski g. Irinej, Visokopreosvećeni Mitropolit zagrebačko-ljubljanski g. Porfirije, Preosvećena gospoda Episkopi bački Irinej i slavonski Jovan i ambasadorka Republike Grčke u Zagrebu gđa Eleni Gerokostopulu, saopštila je danas Informativna služba Srpske pravoslavne Crkve.

“Toplo zahvaljujem Njegovoj Svetosti Patrijarhu srpskom g. Irineju na njegovom pozivu da posetim eparhije Srpske Pravoslavne Crkve u Hrvatskoj”, rekao je patrijarh Vartolomej na zagrebačkom aerodromu i podsetio da je pre nepuna dva meseca sa Patrijarhom srpskim bio na ostrvu Kritu na velikom i Svetom Saboru Pravoslavne Crkve.

Povod njegovog dolaska u Hrvatsku, kako je istakao, jeste želja da svi zajedno odaju počast žrtvama u Drugom svetskom ratu, jer se “kulturni i civilizacijski nivo svake zemlje i naroda meri njegovim odnosom oprema precima, a posebno prema onima koji su mučenički stradali služeći svojoj otadžbini”.

Tanjug, RTV

Ostali članci

Ostavite odgovor

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *