Godišnjica nemačkog zločina u Dragincu

DRAGINAC – U mestu Draginac, kod Loznice, danas će se obeležiti 75 godina od stradanja skoro 3.000 civila, koje su nemački vojnici streljali tokom Drugog svetskog rata, saopštio je Odbor za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije. Državnu ceremoniju polaganja venaca i odavanja počasti, posvećenu očuvanju dostojanstvenog sećanja na 2.950 civila brutalno likvidiranih 14. oktobra 1941. godine, predvodiće ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Aleksandar Vulin.

Kod spomen-kosturnice u Dragincu vence će, uz državne i vojne počasti, položiti i gradonačelnik Loznice, Vidoje Petrović, predstavnici Osnovne škole “14. oktobar” iz Draginca, predstavnici diplomatskog kora u Republici Srbiji i udruženja opredeljena za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije.

U jesen 1941. godine jedinice Vermahta krenule su u ofanzivu sa ciljem da povrate izgubljene teritorije u zapadnoj Srbiji. Jedna kaznena ekspedicija uputila se ka Krupnju, ali su ih na mostu preko Jadra, kod mesta zvanog Gajića stena, u blizini Draginca zaustavili i razbili partizanski odredi 14. oktobra 1941. godine.

Nemačke okupacione snage su kao odmazdu za ovaj poraz iz Draginca i okoline sakupile i potom na nekoliko mesta u Dragincu streljale ukupno 2.950 ljudi. Najmlađa žrtva bila je stara svega tri dana. Nakon toga su ih sve zatrpali u zajedničke grobnice. Grobnice su posle rata uređene i obeležene, a 1961. godine svi posmrtni ostaci preneti su u zajedničku spomen-kosturnicu izvan sela.

Tanjug

Ostali članci

Ostavite odgovor

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *