Vakcina protiv gripa stigla u vojvođanske gradove

KIKINDA – U gotovo sve gradove u Vojvodini danas su stigle vakcine protiv gripa. U toku je njihova distribucija, pa se očekuje da će već ujutro vakcinama biti snabdeveni svi domovi zdravlja. Vakcinacija protiv gripa u Severnobanatskom okrugu počeće sledeće nedelje. Nešto više od 6.000 doza vakcina pristiglo je u kikindski Zavod za javno zdravlje, pa bi doze do petka trebalo da se dopreme do svih opštinskih domova zdravlja.
Svake godine Zavod za javno zdravlje u Kikindi podnese plan neophodnih doza vakcina protiv gripa Institutu za virusologiju, vakcine i serume Torlak u Beogradu. I ove godine, kao i prethodnih, plan je ispoštovan.

”Dobili smo dovoljan broj doza koje bi trebalo da podmire potrebe čitavog Severnobanatskog okruga. Kikindskom Domu zdravlja isporučeno je 3.500 doza, Kanjiža će dobiti oko 800, a ostale opštine Ada, Senta, Čoka i Novi Kneževac dobiće između 300 i 500 doza vakcina”, kaže Tatjana Karać iz Zavoda za javno zdravlje Kikinda.

U odnosu na isti period prethodne godine, zabeležen je duplo veći broj obolelih od gripa na teritoriji grada Kikinde.

”Na svu sreću, sve ide bez teških kliničkih oblika, koji bi zahtevali hospitalizaciju. Najveći broj obolelih čine deca uzrasta do četiri godine”, kaže Tatjana Karać.

RTV (Branislav Ugrinov)

Ostali članci

Ostavite odgovor

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *