NS: Otvoren Frankofoni centar

NOVI SAD – Filozofski fakultet u Novom Sadu jedna je od najvažnijih institucija koje doprinose popularizaciji francuske kulture i jezika u našoj zemlji. Kao priznanje tom radu, na fakultetu je otvoren Frankofoni centar Univerziteta u Novom Sadu. Posle Beograda, Ljubljane, Budimpešte i Segedina, Univerzitet u Novom Sadu, dobio je frankofoni centar. Filozofski fakultet je deo Frankofone univerzitetske agencije od 2014. godine. Ovaj centar se ne tiče samo Srbije, već čitavog frankofonog sveta, rekla je ambasadorka Francuske u Srbiji.

“Bilo je veoma važno da otvorimo centar u Novom Sadu, zato što je novosadski univerzitet veliki univerzitet i na taj način ćemo umrežiti taj univerzitet sa ostalim univerzitetima u regionu”, kaže Mohamed Ketate, direktor Kancelarije za centralnu i istočnu Evropu AUF-a.

“Mi smo razvijali ovu saradnju postepeno imajući uvek u vidu interes studenata, koji će na ovome mestu razvijati svoja znanja iz oblasti frankofonije”, dodaje Kristin Moro, ambasadorka Francuske u Srbiji.

Nakon otvaranja Frankofonog centra na Filozofskom fakultetu otpočet je međunarodni naučni skup istraživača francuskog jezika i kulture pod nazivom “Francuske studije danas”, a koji će za temu imati Frankofoniju u svim njenim oblicima.

RTV (Milana Kadrić)

Ostali članci

Ostavite odgovor

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *