Poznati prvi finalisti Takmičenja za najbolju tehnološku inovaciju u Srbiji 2016.

NOVI SAD – Prvo polufinale Takmičenja za najbolju tehnološku inovaciju u Srbiji 2016, održano je danas u Kongresnom centru Novosadskog sajma. Od šest predstavljenih timova žiri je izabrao tri, koja će nastupiti u finalu 20. decembra. Prvi finalisti su Aluminoterija, Azotikos i Tunel.

Žiri je radio u sastavu: dr Zoran Lazarević, pomoćnik ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Predrag Nikolić, zamenik generalnog menadžera Privredne komore Srbije, prof. dr Dušan Dobromirov, profesor finansijskog menadžmenta na Fakultetu tehničkih nauka, Mirko Majstorović, izvršni direktor Novosadskog sajma, prof. dr Stevan Stankovski, predstavnik prošlogodišnjeg pobedničkog tima i profesor Fakulteta tehničkih nauka i Mlađan Stojanović, koordinator za transfer tehnologije u Fondu za inovacionu delatnost.

Na početku skupa, opkupljene su pozdravili mr Sergej Tamaš, pomoćnik pokrajinskog sekretara za privredu i turizam i u ulozi domaćina, Mirko Majstorović, izvršni direktor Novosadskog sajma. Polufinale je u ime organizatora, Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, otvorio pomoćnik ministra dr Zoran Lazarević.

Domaćin i podrška današnjeg polufinala je bio Novosadski sajam.

Učesnici polufinala su bila dva tima iz Beograda, dva iz Novog Sada i po jedan tim iz Kruševca i Zrenjanina. Predstavili su se timovi: Azotikos (inovacija: Inovativni sistem za pretakanje tečnog azota- potpuna automatizacija, oblast: mašinstvo) iz Novog Sada, Aluminotermija (inovacija: tehnologija aluminotermijskog zavarivanja šina) iz Beograda, LabKIT (inovacija: savremeno interaktivno učilo za izvođenje eksperimenata, oblast: informaciono-komunikacione tehnologije) iz Beograda,

Magnetiko (inovacija: Magnetni kotao, oblast: energetika) iz Novog Sada,

Tionus (inovacija: Nove tehnologije proizvodnje antikorozivnih i flotacionih sredstava za tretman mineralnih sirovina, oblast: materijali) iz Kruševca

i tim Tunel (inovacija: Ventilacija i protiv – požarna zaštita putnog saobraćajnog tunela, oblast: mašinstvo) iz Zrenjanina.

Takmičenje se realizuje pod pokroviteljstvom Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije, uz podršku Fakulteta tehničkih nauka iz Novog Sada, Privredne komore Srbije, Tehnološko-metalurškog fakulteta iz Beograda i Radio televizije Srbije.

Drugo polufinale će se održati 2. decembra u hotelu Izvor u Aranđelovcu, gde će domaćin biti kompanija „Knjaz Miloš“. Finale takmičenja je zakazano 20. decembar 2016, uz obezbeđen direktan prenos na RTS-u, a više informacija o takmičenju se nalazi na vebsajtu www.inovacija.org. Početni nagradni fond ove godine iznosi 4.500.000 dinara.

Ostali članci

Ostavite odgovor

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *