Privrednici u zoni stabilne inflacije i nižih kamatnih stopa mogu da planiraju više investicija

NOVI SAD – Sosijete ženeral banka je u okviru „SoŽe biznis kluba“, organizovanog u Novom Sadu pod nazivom „Ekonomsko okruženje i perspektive za razvoj biznisa“ okupila analitičare i stručnjake koji su kroz panel diskusiju razgovarali o makroekonomskim trendovima u zemlji i okruženju i njihovom uticaju i mogućnostima za razvoj poslovnog ambijenta. Komentarišući najavljeno povećanje plata i penzija u narednom periodu, predsednik Upravnog odbora Sosijete ženeral banke Goran Pitić izrazio je očekivanje da će ta odluka stimulisati rast potrošačke tražnje i, posledično, povećanje životnog standarda stanovništva. „To neće dramatično promeniti porodični budžet ali će, nadam se, pažljivom računicom obezbediti da se kontinuiranim rastom obezbedi da ’ne iskočimo iz šina’“, rekao je Pitić.

„Najvažnije je koliko se privrednici osećaju komotno da, u zoni stabilne inflacije i nižih kamatnih stopa i u zoni rasta BDP-a, mogu u svojim budžetima da planiraju više investicija ili neki iskorak u svom poslovanju“, rekao je Pitić, dodajući da je to pitanje značajno i za nosice ekonomske politike, jer ovo jeste vrsta priznanja za ono što je do sada učinjeno u makroekonomskom pogledu.

Potpredsednik Vlade Vojvodine i pokrajinski sekretar za privredu i turizam Ivan Đoković, izjavio je da u Vojvodini postoji veliki prostor za privredni razvoj u domenu turizma a u okviru Sekretarijata se radi i na koncipiranju novih podsticajnih mera u domenu inovacija i kreativne industrije.

„Ovi elementi su deo programskih aktivnosti i Sekretarijata za narednu godinu a takođe i jedni od glavnih strateških pravaca Sekretarijata koji podržava pokrajinska Vlada“, precizirao je Đoković.

U okviru procene makroekonomskih pokazatelja za 2016. godinu, šef službe za makroekonomska istraživanja i analize Sosijete ženeral banke Dragoslav Veličković istakao je da je najveći generator privrednog rasta u Srbiji poljoprivreda, dok su rast zabeležili i građevinski sektor, trgovina i IT industrija.

Prema njegovim procenama, očekivani privredni rast do kraja godine dostići će 2,7 odsto, dok je prognoza stope rasta za 2017. godinu 3,5 procenata. SoŽe biznis klub organizovan u Novom Sadu, još jedan je u nizu događaja kojim Sosijete Ženeral banka želi da podstakne dijalog sa predstavnicima javnog, privatnog i nevladinog sektora kako bi zajedno doprineli daljem unapređenju ekonomskog ambijenta.

 

Ostali članci

Ostavite odgovor

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *