Sve manje ovčara u Vojvodini

OBROVAC – Stariji ovčari pamte vremena kada je u Vojvodini bilo gotovo 600.000 grla ovaca i kada se iz ovih krajeva izvozilo ovčije meso. Sudeći po statističkim podacima koji kažu da u Pokrajini sada ima oko 250.000 grla, mali je broj ovčara, koji se ozbiljnije bave ovim poslom. Dobar primer, beležimo u Obrovcu, u domaćinstvu Milana Stankovića koji se ovčarstvom bavi jedanaest godina,a njegovo stado danas broji 150 umatičenih grla, rase “Il de frans”.

Ishrana ovaca veoma je bitna. Sam priprema hranu…obrađuje oko šezdeset hektara zemlje, kako bi njegove ovce jele kvalitetnu i izbalansiranu hranu, što je jedan od važnih uslova da budu zdrave i reproduktivne. Godišnje pripremi dve hiljade bala slame, toliko lucerke, presovane soje i kukuruzovine.

“Što se tiče hrane, dobar deo kabaste i zrnaste hrane ubiram sa svojih njiva. Ne prodajem je nikome, ostavljam za svoje ovce i dodajem premikse, koje moram da kupim. Meni je trebalo pet godina da stignem do prvog pedigrea…Sad je mnogo lakše, jer može da se plati dobro žensko grlo”, kaže Stanković.

RTV (Miroslav Karanović)

Ostali članci

Ostavite odgovor

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *