Vejvoda: Tramp prema Balkanu – kontinuitet

BEOGRAD – Velika je nepoznanica kakva će biti politika 45. predsednika SAD, posebno kada je reč o budućoj spoljnoj politici, ali što se Balkana tiče tu je nepoznanica i najmanja – treba da očekujemo kontinuitet, rekao je danas potpredsednik nemačkog Maršalovog fonda Ivan Vejvoda.

“Mi smo i suviše mali region, a kamoli pojedinačne zemlje da bi to bilo u fokusu novog predsednika. Mislim da tu treba da očekujemo kontinuitet politike, odnosno dalje evroatlanske integracije, pre svega u Evropsku uniju, i da će EU i dalje imati vodeću ulogu kada je reč o našem regionu”, kaže Vejvoda za Radio Slobodna Evropa.

“Mi jesmo deo evropskog kontinenta, u užem smislu reči, i usredsređenost na dalje demokratske, privredne i strukturne reforme će biti ključno da sve naše zemlje nastave u tom pravcu, a videćemo onda kakva će pre svega biti politika prema Evropi, i spoljna i bezbednosna. To je sada teško reći”, dodao je Vejvoda.

U samoj Americi Vejvoda ističe “veliku podeljenost koja je svima postala jasna još tokom izborne kampanje”,i navodi da će Tramp, prema ocenama stručnjaka, morati da radi na povezivanju dve polovine američkog društva.

Tanjug

Ostali članci

Ostavite odgovor

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *