Beljanski: Neistinite tvrdnje Ristivojevića

Povodom teksta objavljenog na sajtu Novosadskog reportera 7. novembra “Ristivojević: Beljanski doktorirao bez magistrature, mimo roka” redakciji se obratio advokat Vladimir Beljanski kao punomoćnik Slobodana Beljanskog i zatražio da na osnovu Zakona o javnom informisanju objavimo njegov odgovor.

Odgovor glasi:

“Tekst u Novosadskom reporteru objavljen je kao rezultata konferencije za medije održane na Pravnom fakultetu, pre nego što je isti fakultet odlučio o žalbi protiv rešenja o poništaju doktorata. Takva konferencija je svojevrsna zloupotreba i presedan u našoj akademskoj zajednici. “Saopštenje” koje je podeljeno medijima sadrži niz neistinitih, uvredljivih i nebitnih tvrdnji.

Ristivojević je na konferenciji dao objašnjenje da je postupak poništaja započet 15 godina nakon odbrane doktorata, zato što je tek tada Pravni fakultet dobio tužbu od Slobodana Beljanskog gde je na početku pisalo “dr”, dok na prethodnim tužbama to nije bio slučaj. Dostavljam vam u prilogu dokument na kome se nalazi pečat i potpis dr Slobodana Beljanskog u postupku protiv Pravnog fakulteta iz 2009. godine, koji je predat i zaveden u sudu, a radi se o postupku koji je Pravni fakulteta izgubio kao tužena strana. Takođe, dostavljam Vam naslovnu stranu udžbenika “Nove ustanove i nova i nova rešenja u Zakoniku o krivičnom postupku” iz 2002. godine čiji je koautor dr Slobodan Beljanski, a koji je korišćen kao obavezna literatura na Pravnom fakultetu. Dr Slobodan Beljanski je nakon doktoriranja na Pravnom fakultetu držao predavanja iz etike, a bio je i u Upravnom odboru Pravnog fakulteta. Dakle, neistinita je tvrdnja da je tek sada Pravni fakultet saznao za dr Slobodana Beljanskog.

Pamflet koji je Ristivojević podelio medijima, a koji je navodno usvojen na “Kolegijumu dekanata Pravnog fakulteta” je maliciozno, polupismemo i sramotno štivo u kome je izostavljen odgovor na najbitnije pitanje: “ako je poništen odgovor zbog toga što nema odgovora Beljanskog za odbranu,   zar nije na doktoriranje pristao samim činom pristanka na odbranu i korišćenjem zvanja  doktora?” Da sramota ne ostane samo na Pravnom fakultetu, postarao se i predsednik Advokatske komore Vojvodine koji je saopštenje distribuirao advokatima širom Srbije.

Neistinito je iz saopštenja i to da je doktorat odbranjen u vreme kriznih štabova, jer je odbranjen na Fakultetu u redovnoj proceduri, po jednoglasnoj oceni Naučno nastavnog veća, dekana i na kraju komisije u sastavu do profesora Grubač, Jekić i Feješ. Diplomu je izdao Univerzitet u Novom Sadu. Tokom 2002. godine je u postupku Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje i kulturu utvrđeno da “nema pravnog osnova za poništaj doktorske disertacije”.

Ustanovi kao što je Pravni fakultet u Novom Sadu na kome su većina profesora časni stručni naučnici i predavači, ne priliči da zloupotrebljava pravo ni da se koristi neistinama. Razlozi za poništaj doktora su vanpravni i zlonamerni.“  

 

 

Ostali članci

Ostavite odgovor

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *