Ekonomija u Srbiji najbolja od 2008. godine

BEOGRAD – Ekonomski rezultati u Srbije ove godine će biti najbolji od 2008. godine, ali su lošiji nego u regionu, navodi se u najnovijem broju časopisa Kvartalni monitor.

“Bruto domaći proizvod (BDP) će porasti za 2,7 odsto, a deficit tekućeg platnog bilansa iznosiće četiri odsto”, procenjuju autori Kvartalnog monitora – koji izdaje Fondacija za razvoj ekonomske nauke FREN, u saradnji sa Ekonomskim fakultetom u Beogradu.

Fiskalni deficit je, dodaje se, smanjen na oko dva odsto, formalna nezaposlenost je pala za tri odsto, a strane direktne investicije su oko pet odsto BDP-a.

Bolji rezultati su, kako se navodi, delom posledica povoljne konjukture – sve susedne zemlje su u ovoj godini ostvarile solidne rezultate.

Rast BDP-a u okolnim državama je nešto veći nego u Srbiji i iznosi tri odsto, prosečan deficit tekućeg platnog bilansa je 1,8 odsto BDP-a i znatno je manji nego u Srbiji, a prosečna vrednost fiskalnog deficita u susednim zemljama je oko 2,3 odsto BDP-a, ukazali su saradnici Kvartalnog monitora.

Beta

Ostali članci

Ostavite odgovor

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *