Orlovi belorepani sve češće žrtve trovanja

NOVI SAD – Ornitolog u Pokrajinskom zavodu za zaštitu prirode Marko Tucakov izjavio je danas da je u poslednje vreme učestalo uginuće orlova belorepana od trovanja zabranjenim pesticidom “karbofuran” koji se nelegalno koristi. Tucakov je rekao Tanjugu da do uginuća orlova belorepana dolazi zbog neznanja ili zbog namerne želje da se unište druge životinje – štetočine, sa čijim leševima belorepan dolazi u kontakt jer se radi o ptici grabljivici.

“Orao belorepan je jedna od naših najkrupnijih ptica, radi se o grabljivici, koja u ovom periodu godine najčešće jede leševe divljih životinja, jer je u vodenim staništima, gde se inače hrani drugim pticama i ribom, teško doći do hrane”, rekao je Tucakov.

On je dodao da su lisica i šakal posebno kritične vrste životinja za belorepane, jer se najčešsće hrani njihovim leševima, pa se dešava da se samo na dva leša tih divljih životinja hrani i po desetak belorepana i ukoliko su te životinje otrovane preparatima smrtnim za belorepane, dolazi i do trovanja i uginuća svih ptica koje su se hranile tim leševima.

Tanjug
 

Ostali članci

Ostavite odgovor

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *