Sladoled zimi da ili ne?

BEOGRAD – Sa prvim hladnim danima mnogi se bez razloga odriču uživanja u sladoledu. Uverenje da  zimi ne treba jesti sladoled je netačno iz razloga što upale grla izazivaju virusi i bakterije, a pokazalo se da je najveća učestalost oboljevanja upravo u školskim kolektivima. Konzumaciju sladoleda tokom zime preporučuju i naučnici iz razloga što su temperaturne razlike između našeg tela i spoljne sredine tada manje nego tokom vrelih dana. Ovu činjenicu potvrđuju i stanovnici  hladnih skandinavskih zemalja u kojima se u toku godine pojede najviše sladoleda, a  zabeleženo je manje oboljevanje od virusnih i  bakterijskih infekcija, za razliku od južnih zemalja.

,,Kod upale krajnika pored pridržavanja terapije koju nam je prepisao doktor može se koristiti i sladoled, pošto se pokazalo da pored toga što deluje antiimflatorno sladoled takođe smanjuje simptome i znake oboljenja’’ objašnjava lekar specijalista ORL, Doc. Dr Vladimir Nešić. Konzumacija sladoleda može pomoći i prilikom gušobolje iz razloga što  sladoled deluje  s jedne  strane antizapaljenski, a s druge strane smanjuje bolnu osetljivost sluznice što se objašnjava lokalnim delovanjem hladnoće koja ujedno sprečava množenje mikrorganizama i bakterija u usnoj duplji.

Više o tome kako nastaju upale krajnika,  kako konzumacija sladoleda može pomoći u terapiji lečenja krajnika možete pogledati u sledećem videu u razgovoru sa lekarom specijalistom ORL, Doc. Dr Vladimirom Nešićem.

 

Ostali članci

Ostavite odgovor

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *