Srpska poezija u inostranim časopisima

BEOGRAD – U decembarskoj svesci br. 69 berlinskog časopisa “Park” objavljen je blok posvećen srpskoj poeziji, a u broju 22 poznatog francuskog elektronskog časopisa “U međuvremenu Nado”, esejom Jovana Zivlaka predstavljena je moderna srpska poezija, saopštilo je Društvo književnika Vojvodine. U uvodnoj belešci berlinskog časopisa naglašeno je da su poznati nemački pesnici i prevodioci Hans Til, Mihael Špajer, Liza Švajzinger i Manuel Nidermajer prepevali pesme sa doslovnog prevoda srpskog germaniste Jana Krasnog.

U izboru, gde je svaki pesnik predstavljen sa dve do pet pesama, zastupljeni su Jovan Zivlak (1947), Ana Ristović (1972), Vojislav Karanović (1961), Predrag Bogdanović Ci (1944), Miljurko Vukadinović (1953), Valentina Čizmar (1979) i Vesna Korać (1969). Blok posvećen srpskoj poeziji obuhvata oko 30 stranica časopisa. U rubrici “Poezija sveta” francuskog časopisa kaže se da esejom Jovana Zivlaka otpočinje putovanje stopama svetskih pesnika od Meksika do Rusije preko Srbije, Nemačke i Španije.

Tanjug

Ostali članci

1 komentar

  1. Borislav Banja Luka

    Sve je ovo lijepo, za pohvalu. No, igrom okolnosti poznajem neke od autora sto licno sto po “cuvenju”. Naime, koji je impact factor ovih casopisa da bi pojedini da ne kazem pojedine mogle u svojim bibliografijama da navode kao naucne radove i kod vrlo sumnjivih mentora, poznatih zbog slobodnog ponasanja sa studentkinjama, da doktoriraju. To prvo. Drugo, zato se osnovne, magistarske i doktorske studije ne zavrsavaju na istom fakultetu, vec na sto mjesta, od Vojvodine, BiH do Beograda. I ne bi bilo sumnjivo da se to ne krije u zvanicnim biografijama. Vijest jest pompezna, ali treba malo i poznavat ljude. I najveca nagrada jest da te studenti pamte kao korektnu osobu, a ne nekomunikativnu sa cijih vjezbi se bjezalo. I jos je najsmjesnije da zvanje dobijes na “projektu” prva sansa za mlade, sto je za ljude do 30 godia, a dobro gazis ka 40-oj. To je dakle deceniju vise. Cisto razmisljam na ovu sjajnu ijest, bez sve sumnje. Zivjeli mi i dobro stvarali.

    Reply

Ostavite odgovor

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *