Više od 500 dece učestvovalo u projektu kino kluba NS

NOVI SAD – Deca iz prigradskih naselja Novog Sada i Južnobačkog okruga imali su priliku da učestvuju u besplatnim radionicama osnova filmskog jezika. Tokom novebra i decembra meseca prošle godine počeo je projekat “Tiho, učimo o filmu” kada je realizovano 10 besplatnih filmskih radionica za osnovce iz 10 različitih škola u prigradskim naseljima (Veternik, Futog, Budisava, Kisač, Bukovac, Rumenka, Kać, Ledinci, Kovilj).

Projekat se nastavio u oktobru i novembru ove godine kada je svoje delovanje proširio i na Južnobački okrug (Titel, Bečej, Srbobran, Bački Petrovac, Bačka Palanka, Bač, Vrbas, Beočin, Temerin, Žabalj, Bački Jarak) i deci u višim razredima osnovne škole pružio šansu da sedmu umetnost prepoznaju kao nauku i polje za istraživanje i kreativnost. Predavači radionica bili su reditelji Sonja Petrović i Filip Markovinović koji su osnove filmskog jezika prilagodili osnovcima.

“Učenicima je bilo zanimljivo i inovativno da saznaju o istoriji fotografije i filma, o tome kako se snima film, koji filmski pojmovi postoje… Predavači su na jednostavan i kreativan način deci približili filmska zanimanja, a neki su u tom trenutku i poželeli da budu režiseri, scenografi, direktori fotografije, montažeri…”, rekla je Svetlana Matović, nastavnica iz OŠ „Slavko Rodić” u Bačkom Jarku.

RTV

Ostali članci

Ostavite odgovor

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *