Belorusija Srbiji poklanja dva sistema „buk” i osam „migova 29″

BEOGRAD – Belorusija će Srbiji pokloniti raketne sisteme protivvazdušne odbrane (PVO) tipa „buk” i avione „mig 29″ s tim da će Srbija platiti njihov remont i modernizaciju, rekao je za „Politiku” ministar odbrane Zoran Đorđević po povratku iz Minska. Đorđević naglašava da je do ovog za Srbiju veoma važnog aranžmana došlo zahvaljujući dogovoru premijera Aleksandra Vučića i predsednika Belorusije Aleksandra Lukašenka, tokom posete delegacije Vlade Srbije Minsku.

Reč je o dva diviziona sistema „buk” i osam „migova 29″ koji bi trebalo da Srbiji budu isporučeni tokom naredne godine čime će, uz rusku donaciju „migova 29″ po sličnom principu, domaći sistem PVO, čija su okosnica upravo raketni sistemi i lovačka avijacija, biti značajno unapređen i modernizovan.

“Belorusija, još od sovjetskih vremena, ima izuzetno razvijenu optoelektroniku i elektroniku. Ne samo da su sačuvali ove tehnologije, već ih i dalje razvijaju. Njihovi kamioni i građevinske mašine bi mogli biti zanimljivi za Vojsku Srbije, moguća je saradnja sa FAP-om”, rekao je on.

Tanjug

Ostali članci

Ostavite odgovor

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *