Dramsko takmičenje vojvođanskih mađarskih pisaca U Novosadskom pozorištu

NOVI SAD – Šesnaesto Dramsko takmičenje vojvođanskih mađarskih pisaca biće održano 21. januara u Novosadskom pozorištu/Ujvideki Szinhaz. U ulozi pisaca ove godine biće: Boris Kučov, Judit Ferenc i Tamaš Varga a predstave će režirati Olivera Đorđević, Zoltan Puškaš i Kinga Mezei. Tri glumačke ekipe činiće glumci Novosadskog pozorišta i njihove kolege – studenti AU u Novom Sadu te glumci NP Subotica. Poenta ovog nesvakidašnjeg pozorišnog događaja, čija je ideja da se podrži i podstakne razvoj mađarske dramske literature, je da se za manje od 48 sati napišu tri dramska teksta koje potom izrežiraju tri reditelja sa tri različite glumačke ekipe.

Ekipe se sastaju 20. januara, ujutro u 9 sati, kada se iz šešira izvlači potencijalni naslov koji će objediniti sve tri – naknadno tokom dana – napisane drame. Naslovi koji stoje u šeširu seckaju se iz dnevne štampe. Izvučeni naslov lajtmotiv je celog takmičenja. Pisci do uveče pišu drame a potom ih dobijaju glumci, koji preko noći uče tekst, i reditelji, koji osmišljavaju koncepciju. Sutradan ujutro počinje veliki posao – na tri predstave koje od 19 sati publika gledala u nizu, jednu za drugom. 
 
Predstave ocenjuje žiri u čijem su sastavu ove godine: glumac Aron Balaž, pozorišni kritičar Igor Burić i rediteljka Margareta Taboroši.
 

Ostali članci

Ostavite odgovor

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *