Država paorima pleni zemlju zbog dugova

NOVI SAD – Mnogi poljoprivrednici imaju problem sa dugovanjima po osnovu doprinosa za obavezno socijalno osiguranje u koje spada zdravstveno i penzijsko osiguranje. Taj dug poljoprivrednika prema državi dostigao je 90 milijardi i 800 miliona dinara, bez kamate, zbog čega je Poreska uprava u toku prošle godine donela 31 rešenje o prinudnoj naplati iz nepokretnosti. Uglavnom je to poljoprivredno zemljište.

Poreska rešenja o dugovanju za obavezno socijalno osiguranje dobili su poljoprivrednici širom Srbije a u Vojvodini je zabeležen slučaj gde je jednom rataru oduzeto šest jutara zemlje, kaže predsednik udruženja seljaka Subotice Arpad Kiš i dodaje da su paori spremni da plate glavnicu duga, ali ne i kamatu.

“Oni su spremni da plate glavnicu ali kamate su velike i ne mogu poljoprivrednici da isplate ta silna dugovanja jer neko ima dug i od milion i osamsto hiljada dinara”, kaže Kiš.

U dopisu Poreske uprave koje je dostavljeno našoj televiziji navodi se da će Poreska uprava poljoprivredniku koji u celosti ili delimično nije platio dug poslati opomenu o vrsti i iznosu poreza, kojom mu nalaže da dug plati odmah ili najkasnije u roku od pet dana od prijema opomene.

RTV (Silvija Gvozdenac)

Ostali članci

Ostavite odgovor

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *