Matis: BSK treba da se transformiše u OSK

PRIŠTINA – Novi ministar odbrane SAD Džejms Matis (James Mattis) izjavio je da pre smanjenja prisustva američkih snaga na Kosovu, domaće kosovske snage moraju dobiti mandat kako bi obavljale zadatke u oblasti odbrane zemlje. Kako prenosi Radio Slobodna Evropa, na saslušanju u Kongresu 12. januara pre potvrđivanja izbora, Matis je od ostalih zemalja Zapadnog Balkana spomenuo samo Kosovo.

Uz konstataciju da će oko 650 pripadnika američkih trupa ostati na Balkanu kao deo snaga Kfora, raspoređenih na Kosmetu još 1999. godine a danas ih čini više od 4.600 osoblja iz 30 zemalja, na pitanje koje je glavne poteze potrebno povući u smanjenju ili potpunom povlačenju, Matis je rekao da je “Kosmet primer onoga šta se desi kada se međunarodna zajednica koju predvode SAD obaveže u odbrani svojih interesa i vrednosti”.

“Preporučio bih da smanjenje bude srazmerno trenutnoj sigurnosnoj situaciji. Međutim, smatram da trenutno snage ostaju ključne za osiguravanje stabilnosti u regionu. Štaviše, pre nego što bi bilo mudro smanjiti vojno prisustvo američkih vojnika, sigurnosne snage moraju dobiti mandat kako bi obavljale sigurnosnu situaciju u samoj zemlji, kao i teritorijalnu odbranu, pomak koji zahteva ustavne promene i podršku parlamenta”, istakao je Matis.

Tanjug

Ostali članci

Ostavite odgovor

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *