FEST – gozba za filmofile

NOVI SAD – U toku je 67. Berlinale, jedan od najznačajnijih filmskih festivala u svetu, a neke od naslova sa njegovog prestižnog repertoara naša publika moći će da pogledate u okviru 45. FEST-a, koji počinje za tačno deset dana, a trajaće do nedelje 5. marta. FEST će otvoriti možda i najiščekivaniji film festivala, “Na Mlečnom putu” Emira Kusturice, sa Monikom Beluči, pozdravljan ovacijama na dosadašnjim prikazivanjima, uključujući i svetsku premijeru i priznanje na Venecijanskom festivalu 2016.

A bilo da pikirate “Međunarodni takmičarski program”, “Srpski film” – ili ste svestrani filmofil – desetak programskih celina FEST-a zaista nude pravu filmsku gozbu, sa hitovima visokobudžetnih i nezavisnih produkcija, uključujući i manje poznate ali sjajne naslove.

Među njima: “Po cenu života” – pomalo ispod visoko postavljenih očekivanja ali svakako jedno od najboljih ostvarenja u odličnoj filmskoj 2016; “Bili Lin – heroj” oskarovca Anga Lija, spektakularna ratna drama kojom su pomerene granice filmske umetnosti; “Mančester na moru” sa Kejsijem Aflekom, viđenim kao ubedljivim dobitnikom Oskara za glavnu mušku ulogu na dodeli 26. Februara, kao i Natali Portman za “Džeki”, zatim Penelope Kruz u “Kraljici Španije”, legendarna Izabel Uper u “Ona”, povratničkom filmu velikog Pola Verhovena, “Ne gledaj mi u tanjir” perspektivne hrvatske autorke Hane Jušić, “Oslobođenje Skoplja” u režiji Danila i Radeta Šerbedžija, dokumentarci “S kao Stenli” o odnosu Stenlija Kjubrika i njegovog vozača, i “Safari” provokativnog Ulriha Zajdla – prošlogodišnjeg dobitnika nagrade “Aleksandar Lifka” na Paliću, prvi srpski rimejk “Ljubavni slučaj” i mnogi, mnogi drugi.

RTV (Daniel Mandić)

Ostali članci

Ostavite odgovor

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *