Za nasilje dece u školi kažnjavaće se roditelji

BEOGRAD – Za roditelje čije dete maltretira vršnjake u školi, narušava ugled i čast drugog učenika ili nastavnika nacrt Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja predviđa novčane kazne od 30.000 do 100.000 dinara. Roditelji će ukoliko ove odredbe budu usvojene, osetiti na “novčaniku” i ako ne upišu dete na vreme u predškolski program ili školu, ali i ako u roku od osam dana ne opravdaju izostanke iz škole. Predviđena novčana kazna za to je od 5.000 do 100.000 dinara.

Za teže prekršaje deteta u školi, radna verzija nacrta Zakona u koju je Tanjug imao uvid, predvidela je za roditelje prekršajnu ili krivičnu odgovornost. U težu povredu obaveza učenika spadaju uništavanje, prepravka ili dopisivanje podataka u evidenciji koju vodi škola, prepravka ili dopisivanje podataka u javnoj ispravi koju izdaje škola, uništavanje ili krađa imovine škole.

Tanjug

Ostali članci

1 komentar

  1. nelkan

    Sve je to u redu, ali gde se tu nalazi odgovornost nasravnika? Da li i oni snose odgovornost za vaspitanje, odnosno nevaspitanje dece? Naravno da snose. Kada bi osetili po džepu setili bi se pedagogije koju su učili na fakultetu. Nekada su đaci sa odlicnim ocenama imali dodatnu nastavu matematike, maternjeg jezika, isli na dodatne časove fizike , hemije,.. Ostajali posle časova i druzili se sa nastavnicima koji ne TUKU, decu već ih vaspitavaju. Đaci sa losijim uspehom su se takodje posle časova družili sa nastavnicima tehnickog obrazovanja, pravili raznorazne makete, modele,.. Bile su aktivne foto sekcije, radio amaterizam,… Nastavnici su nas kroz igru , druzenje učili da budemo ljudi. Nije tačno da su deca loša, animirajmo nastavnike, da ne budu samo pedagozi, već i prijatelji na koje treba da se ugleda mlada generacija!

    Reply

Ostavite odgovor

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *