Dunavska sonata

NOVI SAD – Festival „Dunavska sonata“ biće održan 4, 11. i 18. avgusta na gradskoj plaži Štrand. Nagradni fond festivala je 300 hiljada dinara, što ga svrstava u najozbiljnije festivale tog tipa na ovim prostorima. Pravo učešća imaju svi muzičari iz Vojvodine stariji od šest godina.
Oni se mogu predstaviti samostalno, uz pratnju korepetitora, ili u sastavima(duo, trio, kvartet).
Za učešće na festivalu mogu se prijaviti akapela horovi, kao i metal i rok sastavi koji će odsvirati dela klasične muzike u prilagođenom aranžmanu.

Svi zainteresovani muzičari, koji ispunjavaju date uslove, mogu se prijaviti na zvaničnu audiciju, slanjem kratke biografije i nazivom kompozicije kojom bi se predstavili na festivalu na našu internet adresu dunavska.sonata@gmail.com.

Audicija će biti održana 29. aprila, a odlukom stručnog žirija biće napravljena selekcija u tri kategorije:

– Deca do 12 godina uzrasta
– mladi do 20 godina
– Odrasli stariji od 20 godina.

Svi učesnici imaće priliku da se takmiče za nagradu od 100 hiljada dinara, koliki je iznos za pobedniko u svokoj od tri kategorije, ali osim toga, pred njima će se naći tročlana komisija čija su imena garant ozbiljnosti takmičenja i pravedne selekcije.
Radi se o najeminentnijim muzičarima sa ovih prostora:

– Rita Kinka- višestruko nagrađivana pijanistkinja
– Zoran Krajišnik- najcenjeniji profesor gitare na prostoru bivše SFRJ i bivši dekan Akademije Umetnosti u Novom Sadu
– Miroslav Pavlović- prva violina Beogradske filharmonije

Rok za prijave učesnika je do 20. aprila.

Cilj nam je da i ove godine okupimo veliki broj mladih i talentovanih muzičara, koji bi se predstavili delima klasične muzike, a najlepšu novosadsku plažu pretvorimo u koncertnu dvoranu na otvorenom.
Vredne novčane nagrade zamišljene su kao podsticaju u njihovom daljem profesionalnom razvoju.
O festivalu:

Festival Dunavska sonata postoji od 2015. godine, održava se leti, na plaži, petkom od 19 sati kada je ulaz za sve posetioce besplatan. Ovaj festival jedinstven je i po tome što promoviše elitnu kulturu na nesvakidašnji način, pružajući priliku svim uživaocima klasične muzike, da svoja omiljena dela dožive u sasvim drugačijem ambijentu. Upravo zato, pokazao se jednako omiljenim, kako među decom, tako i među starijom publikom. Tome svedoče i njihove godine. Najmlađi učesnik imao je imao pet godina, a najstariji 68. Do sada je na festivalu učestovalo preko stotinu učesnika.

Ostali članci

Ostavite odgovor

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *