Čepurin: Dva zajednička zadatka Rusije i Srbije

POŽAREVAC – Ambasador Rusije u Beogradu Aleksandar Čepurin izjavio je danas da je u prvom kvartalu ove godine robna razmena porasla za 15 odsto, a da se srpski izvoz u Rusiju povećao za 23 odsto.

”Doživeli smo par godina poteškoća, ali ove godine se tendencija promenila i opet smo u fazi rasta i jačanja ekonomske saradnje i robne razmene”, rekao je Čepurin govoreći o rusko-srpskim ekonomskim odnosima.

Čepurin, koji je prisustvovao puštanju u rad postrojenja za proizvodnju i veleprodaju komprimovanog prirodnog gasa na gasnom polju ”Ostrovo” kod Požarevca, dodao je i da Rusija i Srbija imaju dva zajednička zadatka.

Prema njegovim rečima, prvi zadatak je da se osigura bezbednost, a drugi da se obezbedi socijalni i društveni razvoj i poveća životni standard ljudi.

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić i generalni direktor NIS-a Kiril Tjurdenjev pustili su danas u rad NIS-ovo postrojenje za proizvodnju i veleprodaju prirodnog komprimovanog gasa na gasnom polju “Ostrovo”, koji će godišnje proizvoditi 9.000 tona tog energenta.

Izgradnja sabirno gasne stanice i postrojenja za proizvodnju komprimovanog gasa koštala je 400 miliona dinara. Na novoizgrađenom postrojenju dnevno će se proizvoditi 25 tona tog energenta, koji predstavlja najčistije ekološko gorivo.

Tanjug, RTV

Ostali članci

Ostavite odgovor

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *