MK Commerce ubedljivo najveći izvoznik agrara u Srbiji

NOVI SAD – Prema oceni stručnog žirija Novosadskog sajma poljoprivrede, MK Commerce, članica MK Group, proglašena je za najvećeg izvoznika žitarica i uljarica. U 2016. povećan je izvoz srpskog agrara za 16,2 odsto u odnosu na 2015. godinu, a samo izvoz kompanije MK Commerce predstavlja četvrtinu ukupnog izvoza poljoprivredno-prehrambenih proizvoda.

„Ostvaren izvoz rezultat je velikog rada, ali i tridesetogodišnjeg iskustva kompanije i menadžmenta u oblasti agrara. Ovo bogato iskustvo prenosimo na obrađivanje više od 40.000 ha zemlje u Srbiji i Ukrajini, a pored toga, kompanija MK Group ima pouzdane i svetski priznate partnere poput kompanija Cargill, Glencore, Nidera i drugih. Pored kapaciteta silosa za šećer koji iznose 300.000 tona a koji su u sastavu MK Group, sam MK Commerce poseduje i skladišne kapacitete od 500.000 t koji su raspoređeni na gotovo svakih 14 km širom Vojvodine. MK Group ima vertikalno integrisan proces proizvodnje što, ako pogledamo ostale podatke, doprinosi tome da sa pravom možemo da ponesemo titulu najveće poljoprivredne kompanije u Srbiji, a i šire,“ izjavio je Nemanja Vuković, direktor MK Commerce prilikom preuzimanja nagrade. U okviru Poljoprivrednog sajma u Novom Sadu nagradu za najveći izvoz brašna osvojila je i kompanija Žito Bačka koja takođe posluje u okviru MK Group sistema.

MK Commerce predstavlja kompaniju koja ostvaruje vrednost prometa od preko 230 miliona EUR i koja trguje sa oko milion tona žitarica. Veličina MK Commerca ogleda se u gajenju i preradi pšenice, kukuruza, soje, suncokreta i šećerne repe. U četiri mlina proizvodi se 140 000 tona pšeničnog i kukuruznog brašna. Izvozom dve trećine proizvodnje u vrednosti od oko 100 miliona EUR, MK Commerce obezbeđuje četvrtinu ukupnog izvoza žitarica Srbije.

U svom vlasništvu MK Commerce ima dva mlina, kao i silos na Dunavu, što je od strateškog značaja za izvoz proizvoda. Ukupan skladišni prostor u Srbiji čini milion tona, od čega je 600 hiljada tona skladišnog kapaciteta silosa. U planu MK Commerca je osvajanje i novih tržišta – tokom 2016. godine potpisan je ugovor o saradnji sa multinacionalnom kompanijom Cargill agricultura, čime je omogućen zajednički nastup na tržištima Afrike i Azije.

 

Ostali članci

Ostavite odgovor

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *