Privredna komora Vojvodine i Privredna komora Republike Srpske ozvaničile saradnju

BANJA LUKA – Predsednik Privredne komore Vojvodine (PKV) Boško Vučurević i predsednik Privredne komore Republike Srpske (PK RS) Borko Đurić potpisali su u Banja Luci Sporazum o saradnji između dve institucije koje zastupaju. Današnjem svečanom potpisivanju Sporazuma prisustvovali su i pokrajinski sekretar za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Ognjen Bjelić i ministar industrije, rudarstva i energetike Republike Srpske Petar Đokić, kao i privrednici iz AP Vojvodine i Republike Srpske.
Potpisnici su se složili da zajedno rade na unapređenju poslovne saradnje na svojim tržištima sa zadatkom da poboljšaju rezultate obostranom saradnjom. Komore će učestvovati u radu svojih članova na njihovim teritorijama, posebno im pomažući u pronalaženju pogodnih partnera za saradnju na poljima trgovine, privrede, industrije, poljoprivrede, turizma, na polju investiranja, transporta, osiguranja i drugo.
Predsednik PKV Boško Vučurević istakao je da je danas utemeljena nova platforma za delovanje. „Povezivanjem privrede AP Vojvodine i Republike Srpske na ovakav način, naši privrednici moći će da prošire svoja poslovanja i ostvare kontakte sa ozbiljnim, potencijalnim partnerima. Ukupna robna razmena AP Vojvodine i Republike Srpske u 2016. godini iznosila je oko 247 miliona dolara. Od toga je realizovan izvoz u iznosu od oko 202 miliona dolara, dok je uvoz iznosio oko 45 miliona dolara“, rekao je Vučurević.
Predsednik PK RS Borko Đurić osvrnuo se na dosadašnju saradnju PKV i PK RS. „Saradnja između komora, Republike Srpske i Vojvodine, postojala je i ranije, a sada je potpisivanjem ovog Sporazuma dodatno formalizovana. Iako je ta saradnja bila na zadovoljavajućem nivou u prethodnom periodu, postoji još mnogo prostora da se ona unapredi, u čemu će nam pomoći i danas potpisan Sporazum. Takođe, mnogo prostora ima i kada je u pitanju unapređenje robne razmene između Republike Srpske i AP Vojvodina i to je ono na čemu treba dodatno da radimo“, naglasio je predsednik PK RS Borko Đurić.
Za prva tri meseca tekuće 2017. godine, ostvarena je ukupna robna razmena između AP Vojvodine i Republike Srpske u iznosu od 81 milion dolara, od čega je izvoz iznosio 65 miliona dolara, a uvoz 16 miliona dolara.
„AP Vojvodina i Republika Srpska imaju dobru poslovnu saradnju, koja se naročito ogleda u oblasti turizma. Od evropskih i vanevropskih zemalja najveći broj noćenja u Vojvodini u 2016. godini ostvarili su turisti iz Bosne i Hercegovine i Republike Srpske. Tada je zabeležen rast od oko 16 odsto u odnosu na 2015.godinu. Na naše veliko zadovoljstvo, trend rasta nastavljen je i u prvom kvartalu ove godine“, dodao je Vučurević.
Pokrajinski sekretar za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Ognjen Bjelić istakao je da Pokrajinska vlada podržava saradnju privrednika iz AP Vojvodine i Republike Srpske.
„Svesrdno podržavamo potpisivanje Sporazuma između PK RS i PKV. Želeo bih da prenesem kratku i jasnu poruku, kako građanima i privrednicima Republike Srpske, tako i građanima i privrednicima AP Vojvodine i Republike Srbije, a to je da će Pokrajinska vlada, Vlada Republike Srbije, a mogu slobodno da kažem i u ime Vlade Republike Srpske, čvrsto stajati iza svojih privrednika, iza svih onih aktivnosti koje pretpostavljaju i koje će u jednom momentu rezultirati konkretnim razvojem, u formi konkretnih mera. Na današnjem sastanku između delegacija AP Vojvodine i Vlade Republike Srpske, zauzeli smo jedinstven stav da ćemo svesrdno podržati sve aktivnosti privrednika. Smatram da je ovo veliki dan kako za privredu Republike Srpske, tako i za privredu AP Vojvodine“, naglasio je Bjelić.
Ministar Đokić izjavio je da Vlada Republike Srpske daje punu podršku privrednim komorama AP Vojvodine i Republike Srpske.
„I danas možemo da potvrdimo otvorenost i spremnost na saradnju sa AP Vojvodinom, odnosno sa Republikom Srbijom, sa kojom Republika Srpska ima kvalitetnu saradnju u svim oblastima društvenog života. Cilj nam je da spoljnotrgovinsku razmenu razvijemo i povećamo i upravo ovakva poseta delegacije AP Vojvodine, i na političkom i na privrednom nivou, govori o tome da su i oni za to opredeljeni. Republika Srpska radosna je zbog jednog takvog čina“, rekao je ministar Đokić.
Delegacija PKV otputovala je u Republiku Srpsku zajedno sa delegacijom Pokrajinske vlade – predsednikom Pokrajinske vlade Igorom Mirovićem, pokrajinskim sekretarom za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost prof. dr Zoranom Miloševićem, pokrajinskim sekretarom za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Ognjenom Bjelićem, pokrajinskim sekretarom za zdravstvo doc. dr Zoranom Gojkovićem i privrednim subjektima sa teritorije AP Vojvodine. Predstavnici Pokrajinske vlade održali su radne sastanka značajne za buduću saradnju sa predsednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom, ministrom prosvete i kulture Republike Srpske Danetom Maleševićem na Univerzitetu u Banja Luci, kao i sa ministrom zdravlja i socijalne zaštite dr Draganom Bogdanićem

Ostali članci

Ostavite odgovor

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *