Međunarodni simpozijum „Pivo, pivarstvo i hmeljarstvo” u okviru „Dana piva“ u Zrenjaninu

NOVI SAD – U okviru manifestacije „Dani piva“ u Zrenjaninu, ove godine prvi put će biti organizovan naučno-stručni Simpozijum pod nazivom „Pivo, pivarstvo i hmeljarstvo” sa međunarodnim učešćem, a njegov značaj i program predstavili su članovi Organizacionog odbora u Privrednoj komori Vojvodine (PKV).
Predsednik PKV Boško Vučurević otvorio je današnju konferenciju za medije rekavši da je u PKV postala praksa da se manifestacije, koje se dešavaju na teritoriji AP Vojvodine najavljuju u PKV, jer je to mesto okupljanja privrednika.
Simpozijum „Pivo, pivarstvo i hmeljarstvo” će omogućiti nova saznanja u ovoj oblasti, kao i susrete vrhunskih stručnjaka iz nauke, obrazovanja, privrede, a sa posebnim aspektom na proizvodnju piva i sirovine za proizvodnju piva. Na simpozijumu će uzeti učešća renomirani stručnjaci kako iz naše zemlje, tako i iz Belgije, Češke, Slovenije, Škotske.
„Ideja je da se ta tradicionalna manifestacija, koja ima prevashodno turistički karakter, poveže sa jednom naučno-stručnom manifestacijom. Ideja da obnovimo ono što je nekada bilo u Jugoslaviju, a to su bili određeni naučno-stručni skupovi u vezi sa pivom, pivarstvom i hmeljarstvom što ne nažalost prekinuto“, rekao je predsednik Organizacionog odbora Simpozijuma prof. dr Radovan Pejanović.
Da je cilj održavanja Simpozijuma, povratak tematici pivarstva i hmeljarstva sa naučno-stručnog aspekta, istakao je i predsednik Naučnog odbora prof. dr Jan Kišgecij.
„Nakon raspada Jugoslavije, nismo imali ovakve skupove. Nekada smo imali oko 9.000 hektara hmelja, pa smo posle globalizacije u pivarstvu, došli na niske grane i ostali smo bez hmelja. Želimo i sa agronomskog, ekonomskog i naravno tehnološkog aspekta vratimo nauku o pivu i hmelju, izvozu hmelja“, rekao je prof. dr Jan Kišgecij.
Koliko je manifestacija „Dani piva“ značajna za Grad Zrenjanin, govori i podatak da je poseti i preko 500.000 posetilaca. Isto tako, ova brojka pokazuje da je iz godine u godinu, program sve bogatiji, a samim tim i privlačniji posetiocima.
„Grad Zrenjanin je na turističkoj mapi, ali i na privrednoj. Želimo ponovo da pokrenemo proizvodnju u našem gradu, imamo zainteresovanih kompanija, ali i da pomognemo razvoju pivarstva u Srbiji upravo u domenu malih pivara“, naglasio je pomoćnik gradonačelnika Grada Zrenjanina Duško Radišić.
Manifestacija „Dani piva“ u Zrenjaninu ove godine održava se 32. put, od 28. do 30. avgusta 2017. godine.
„Ovo je izuzetno važna manifestacija, nama je to krovna i krunska manifestacija kojom mi zaokružujemo kompletnu turističku ponudu Grada Zrenjanina, to je privredno, turistički, kulturni, sportski, zabavni program na najvišem mogućem nivou“, rekao je direktor Turističke organizacije grada Zrenjanina Zoran Ljubotina.
„Dani piva“ održavaju se pod pokroviteljstvom Grada Zrenjanina, a u organizaciji Naučnog društva agrarnih ekonomista Balkana i suorganizaciji VTŠSS Zrenjanin, Fakulteta za hotelijerstvo i turizam-Vrnjačka Banja, Razvojne Akademije poljoprivrede Srbije (RAPS) i lista „Dnevnik-Poljoprivrednik“.
Današnjoj konferenciji prisustvovali su i načelnik Sektora za turizam i regionalno-privrednu saradnju Pokrajinskog sekretarijata za privredu i turizam Željko Dvožak, sekretar Udruženja poljoprivrede PKV Jelena Drobnjak, ispred Organizacionog odbora Simpozijuma i generalni sekretar Vladeta Dašić i mr. sc. Srđan Kamenković, direktor Turističke organizacije Vojvodine Nataša Pavlović direktor AD „Dnenvik-Poljoprivrednik“ Gordana Radović.

Ostali članci

Ostavite odgovor

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *