Privredna komora Vojvodine na otvaranju Poljo-festa

NOVI BEČEJ – Delegacija Privredne komore Vojvodine (PKV) prisustvovala je otvaranju petog po redu Gospojinskog Poljo-festa u petak, 25. avgusta 2017. godine u Novom Bečeju. Manifestaciju je otvorio pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Vuk Radojević gde je izjavio da je Poljo-fest, zbog bitnih sadržaja koji promovišu poljoprivredu i razvoj sela, prevazišao interes lokalne samouprave i stekao regionalni karakter. Prisutne su pozdravili, u ime organizatora predsednik opštine Novi Bečej Saša Maksimović i predsednik Organizacionog odbora Matija Kovač koji je istakao da će u budućnosti Poljo-fest dostići međunarodni karakter ove poljoprivredne smotre.
Tom prilikom predsednik PKV Boško Vučurević rekao je da Poljo-fest sasvim sigurno prerasta u tradicionalnu manifestaciju u AP Vojvodini.
„Upravo zbog toga, odlučili smo da, zajedno sa Zadružnim savezom Vojvodine i Pokrajinskim sekretarijatom za poljoprivredu, na Poljo-fest dovedemo grupu naših privrednika, članica PKV, koji će predstaviti kako svoje proizvode, tako i važan deo privrede u našoj Pokrajini. PKV i manifestacije kakav je Poljo-fest, mesto su okupljanja privrednika, razmena informacija i ukazivanja na poteškoće u poslovanju“, rekao je Vučurević.
Na panel diskusiji na temu „Aktuelne mere i strategija razvoja poljoprivrede AP Vojvodine i Republike Srbije“ pokrajinski sekretar Radojević govorio je o merama za unapređenje razvoja malih i srednjih poljoprivrednih gazdinstava, kao i o izvozu  poljoprivredno-prehrambenih proizvoda. Predsednik PKV Boško Vučurević predstavio je novu organizaciju PKV i istakao da se trenutno radi na formiranju grupacija unutar udruženja, preko kojih će privrednici moći da iskažu konkretne probleme u svom poslovanju i da učpestvuju u iznalaženju adekvatnog rešenja. U diskusiji su učestvovali i direktor Uprave za agrarna plaćanja Žarko Radat, direktor Razvojnog fonda Vojvodine Goran Savić, sekretar Zadružnog saveza Vojvodine Jelena Nestorov i Zoran Sefkerinac, Udruženje Banatski paori.
PKV je okupila privredne subjekte, te su zajedno nastupali vinarija „Deurić“ iz Male Remete, podrum kupinovog vina „Tatalović“ iz Vršca, destilerija „Hubert“ iz Banatskog Velikog Sela, banka Poštanska štedionica, Garancijski fond AP Vojvodine, RFV, RPG Sava Graovac iz Kovilja i RPG Radišić iz Čuruga.
„Vinarija Deurić prvi put se pojavljuje na Poljo-festu u Novom Bečeju i iskoristili smo ovaj nastup da pored prezentacije palete svojih vina, prezentujemo i turističku ponudu vinarije. Sve posetioci vinarije od ove godine mogu posetiti i naš barik podrum i, uz pratnju somelijera, uživati u vinima, prirodi i miru koji pruža Fruška gora“, rekao je komercijalni direktor Vinarije Deurić Zlatko Živanić.
Banka Poštanska štedionica u direktnom poslovanju sa poljoprivrednim gazdinstvima, zemljoradničkim zadrugama, preduzetnicima i ostalim privrednim subjektima koji obavljaju poljoprivrednu delatnost, osim kratkoročnih i dugoročnih kredita za obrtna sredstva, mehanizaciju i opremu, odobrava i investicione kredite za izgradnju poslovnih prostora.
„Banka kreditira poljoprivredna gazdinstva, preduzetnike i ostale privredne subjekte i kao potpisnik Sporazuma o poslovnoj saradnji s Garancijskim fondom APV odnosno odobrava kredite po svim konkursima Garancijskog fonda, koji su namenjeni poljoprivredi, a za koje Fond odobrava garancije“, rekao je v.d direktora Regionalnog centra Novi Sad Desimir Blašković.
Sava Graovac, vlasnik domaćinstva koje se bavi uzgojem mangulica i preradom suhomesnatih proizvoda iz Kovilja, prvi put nastupa na Poljo-festu. On je istakao da bez udruživanja, mali proizvođači ne mogu da izađe na tržište.
„Pored Novosadskog sajma poljoprivrede, trebalo bi organizovati ovakve poljoprivredne smotre i u manjim opštinama, kako bi se ljudi upoznali sa problemima poljoprivrede“, istakao je Graovac.
Organizatori su dodali da je u okviru Poljo-festa osmišljen raznovrstan program, a u  nameri da se poljoprivreda učini primarnom granom razvoja u opštini Novi Bečej.

Ostali članci

Ostavite odgovor

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *