Slikarstvom do jače povezanosti regiona

NOVI SAD – U duhu tradicije održavanja likovnih kolonija, ali i proglašenja Grada Novog Sada za evropsku prestonicu kulture 2021. godine, u hotelu „Vojvodina“ u Igalu, i ove godine nedavno je održana međunarodna likovna kolonija „Herceg-Novi-Sad 2017“, šesta po redu. Na ovogodišnjoj koloniji, učestvovalo je 15 autora iz tri zemlje – Bosne i Hercegovine, Republike Srbije i Crne Gore, u organizaciji Kulturnog centra Novi Sad i Akademije umetnosti Novi Sad, a pod pokroviteljstvom Privredne komore Vojvodine (PKV).
Organizatori kolonije su se zahvalili predsedniku Pokrajinske vlade Igoru Miroviću i predsedniku PKV Bošku Vučureviću na podršci da se održi kontinuitet u očuvanju ovog značajnog skupa umetnika na crnogorskom primorju. Istaknuto je takođe, da je odziv umetnika bio veoma dobar, uz napomenu da je plan da se u narednom periodu, produbljuju poznanstva i proširi broj učesnika.
Selektor umetničke kolonije Duško Stojanović istakao je da je veoma zadovoljan angažmanom umetnika koji dolaze sa raznih podneblja, a razlikuju se kako generacijski, tako i po pitanju poetika i stilova.
– Koncepcijski nije zamišljeno da se u koloniji radi nekim određenim stilovima, nego svi umetnici rade po svojim poetikama. Oni upijaju lepote Herceg Novog i Igala i prenose impresije svojim rukopisima u tehnikama ulje na platnu, akril, mozaik i ostalim, tako da je reč je o jednom kvalitetu kompleksnosti i različitosti. Izuzetno sam zadovoljan angažmanom učesnika, rezultati su na vrlo visokom nivou, rekao je Stojanović.
Međunarodna likovna kolonija „Herceg-Novi-Sad“ do sada je okupila renomirane autor iz Republike Srbije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Poljske, Turske, Irana, Mađarske, Rumunije, Nemačke. Njen značaj ogleda se u sve bogatijoj kolekciji umetničkih dela dostupnih publici, kao i u mreži saradnje među samim umetnicima, koja se svakim novim susretom širi. Sa druge strane, umetnici koji učestvuju na koloniji, nastavljaju da obogaćuju svoja umetnička putovanja i svoja buduća dela i u drugim sredinama i državama.

Ostali članci

Ostavite odgovor

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *