Službeni glasnik na Pravnom održao okrugli sto o elektronskim pravnim bazama

NOVI SAD – Na Pravnom fakultetu Univerziteta u Novom Sadu, u organizaciji Službenog glasnika održan je Okrugli sto na temu „Elektronske pravne baze“ na kome su aktivno učešće uzeli Dobrosav Milovanović, profesor Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu i Nikola Milovančević, urednik elektronskih pravnih baza u JP Službeni glasnik.

Okruglom stolu prisustvovao je i veliki broj predstavnika relevantnih lokalnih pravosudnih i drugih organa i institucija, advokatskih kancelarija, koji su u diskusiji na temu postojećih pravnih elektronskih baza izneli svoje mišljenje o mogućnostima unapređenja digitalnih usluga u pomenutoj oblasti. Tom prilikom, svi prisutni imali su priliku da se upoznaju sa unapređenom verzijom sajta Pravno-informacionog sistema Republike Srbije (www.pravno-informacioni-sistem.rs), čije je vođenje, kao delatnosti od opšteg interesa, povereno Službenom glasniku.

Kako je ovom prilikom istaknuto, Pravno-informacioni sistem Republike Srbije predstavlja najveću pravnu bazu u Srbiji koja jedina sadrži važeće i zvanične zakone i druge propise u izvornom i tačnom obliku uz mogućnost jednostavnog praćenja izmena i dopuna svakog propisa. Dodatnu pogodnost predstavlja besplatna dostupnost svih važećih propisa za sve građane koji imaju pristup internetu. Pretraživanje baze je jednostavno i lako, a korisnici na jednom mestu mogu pronaći sve brojeve „Službenog glasnika RS“, arhivu službenih glasila, usklađenu sudsku praksu koja počiva na merodavnim odlukama, komentare i tumačenja zakona, veze ka različitim evropskim direktivama i zakonima, kao i presude i objašnjenja Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu.

„Ono što PIS izdvaja od svih ostalih elektronskih pravnih baza jesu pouzdanost i tačnost svih objavljenih podataka, budući da je upravljanje PIS-om, kao delatnosti od javnog značaja, povereno javnom preduzeću Službeni glasnik, koje ima tradiciju objavljivanja zakona, propisa i drugih akata dužu od 200 godina. Osim što je prilagođen potrebama prosečnog građanina, PIS predstavlja nezamenljiv instrument za zaposlene u različitim pravosudnim i drugim institucijama i privrednim društvima, naročito u aktuelnom trenutku, budući da omogućava prikazivanje svih podzakonskih akata, prakse organa i stavova stručnjaka koji su povezani sa oko 250 zakona koje je potrebno uskladiti sa Zakonom o opštem upravnom postupku koji je počeo da se primenjuje 1. juna 2017. godine. Pomenuto usklađivanje ima za cilj povećanje pravne sigurnosti i olakšanje primene propisa, a predviđeno je da bude završeno do 1. juna 2018. godine“, izjavio je Dobrosav Milovanović, prodekan za naučni i stručni rad Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu

Ostali članci

Ostavite odgovor

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *