U Privrednoj komori Vojvodine održan panel o agraru

NOVI SAD – U okviru Dunavskog biznis foruma, u Privrednoj komori Vojvodine (PKV) održan je danas panel o agraru pod nazivom „Aktuelni problemi sela i poljoprivrede Srbije i mogućnosti njihovog prevazilaženja“, u organizaciji „Dnevnik-Poljoprivrednika” AD Novi Sad, uz podršku Privredne komore Srbije i PKV.

Panel je obuhvatio dve teme – značaj udruživanja sa aspekta razvoja zadrugarstva i ruralnog razvoja u Srbiji i klimatske promene i poljoprivreda. Ove godine ideja organizatora je da se istaknu aktuelni problemi sela i poljoprivrede Srbije, ali i da se naglase mogućnosti njihovog prevazilaženja.

Predsednik PKV Boško Vučurević u svom obraćanju na Panelu rekao je da je PKV pravo mesto za diskusiju o temama unapređenja poljoprivrede.

„Trudimo da smo kuća čija su vrata uvek otvorena za probleme privrednika i agroprivrednika, ali i za nove ideje, koje mogu da budu i zamajci razvoja. Trudimo se da u svom radu povezujemo članice, ali i da se i mi, kao institucija, povezujemo. U tom smislu i cilju smo potpisali značajan broj sporazuma o saradnji, koji nisu samo obično slovo na papiru, već dogovori koji se realizuju. Primera radi, sa „Dnevnik-Poljoprivrednikom“ potpisali smo Sporazum o saradnji u maju mesecu ove godine, a ovo je već drugi tematski skup koji zajednički realizujemo“, naglasio je Vučurević.

Prisutne je pozdravio i predsednik Programskog saveta Dunavskog biznis foruma prof. dr Radovan Pejanović istakao je da u Dunavskoj strategiji postoje oblasti koje govore o neophodnosti razvoja poljoprivrede i da je zbog toga, programom Dunavskog biznis foruma, obuhvaćena i ova grana privrede. Prof. dr Pejanović zahvalio se PKV i predsedniku Vučureviću na podršci.

Predsednik Zadružnog saveza Srbije Nikola Mihailović govorio je o zemljoradničkom zadrugarstvu u funkciji razvoja poljoprivrede i sela, a sekretar Zadružnog saveza Vojvodine mr Jelena Nestorov Bizonj o stanju i mogućnosti razvoja o zemljoradničkog zadrugarstva u Vojvodini.

„Vojvodina je jedan od regiona sa najdužom istorijom zadrugarstva u svetu, a 2016. godine obeleženo je 170 godina od osnivanja prve zadruge na području Vojvodine. Zadružni savez Vojvodine ima oko 400 aktivnih zemljoradničkih zadruga. Više od 100.000 ljudi direktno je uključen u zadružni sistem organizovanja, u statusu zadrugara, kooperanata ili zaposlenih“, rekla je Jelena Nestorov Bizonj.

Dodala je da postoje neiskorišćeni potencijali i potrebe za unapređenjem zadružnog organizovanja.

„U Vojvodini postoji 146.269 registrovanih poljoprivrednih gazdinstava čiji su nosioci fizička lica (Popis poljoprivrede, 2012), a od toga oko jedna trećina ne posluje preko zadruga, što predstavlja potencijal za zadružno organizovanje. Udruživanje neudruženih poljoprivrednika u postojeće i nove zemljoradničke zadruge, kao i dalji razvoj postojećih zemljoradničkih zadruga, međuzadružna saradnja, integracioni procesi između zemljoradničkih zadruga, formiranje složenih zadruga omogućiće razvoj zemljoradničkog zadrugarstva“, rekla je mr Jelena Nestorov Bizonj.

Na Panelu su učestvovali predstavnici zadružnog sektora, lokalno-ekonomskih zajednica, naučnih institucija, poljoprivrednih preduzeća, poljoprivrednih savetodavnih stručnih službi, srednjih poljoprivrednih škola, regionalnih privrednih komora i drugi.

Dunavski biznis forum posvećen je Dunavskoj strategiji u ulozi biznisa u ostvarivanju njenih ciljeva, jačanju prosperiteta i efikasnijem korišćenju potencijala. Organizatori Dunavskog biznis foruma su Media Invent i Institut Evropskih regiona iz Salzburga. Partneri su PKV, Savet dunavskih gradova i regiona, Stalna konferencija gradova i opština Srbije i Vanjskotrgovinska komora BiH.

Ostali članci

Ostavite odgovor

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *