BEOGRAD – Na Srbiji je da sama odluči da li želi da sarađuje sa NATO-om, zaključak je današnje konferencije “NATO i Evropska unija u novom strateškom okruženju”, održane u okviru Pete beogradske NATO nedelje. Američki ambasador u Srbiji, Kajl Skat, izjavio je da se poštuje vojna neutralnost Srbije koja, kako kaže, nije u kontradikciji kada je reč o saradnji sa NATO-om. Komandant američkih snaga u Evropi, general Bendžamin Hodžis, izjavio je da je Zapadni Balkan izuzetno važan za doprinos bezbednosti Evrope.

Komandant vojske SAD za Evropu general Ben Hodžis ne veruje da je Rusko-srpski centar u Nišu humanitarni centar i smatra da je ta priča o humanitarnom centru „fasada”, te da „nije ono za šta se predstavlja”, preneo je portal Insajder.

Odgovarajući na pitanja Insajdera da li je problem s Rusko-srpskim humanitarnim centrom to što je blizu baze Bondstil na KIM, Hodžis je rekao da bi taj centar morao da radi transparentnije i da bi on voleo da dobije poziv da ga poseti.

„Ja ne verujem da je to humanitarni centar, to je fasada i nije ono za šta se predstavlja”, kaže Hodžis.

Komandant američke vojske za Evropu na pitanje da li uopšte postoji plan da KFOR napusti Kosmet, kaže da je to „odluka Alijanse”.

RTV, Tanjug