NOVI SAD – U koprodukciji sa Umjetničkom akademijom iz Osijeka, Srpsko narodno pozorište počelo je rad na predstavi Pravi zapad Sema Šeparda (1943-2017), čoveka koji je ostavio neizibrisiv trag kao američki glumac, dramski pisac, scenarista i reditelj,
kao autor nekoliko kratkih priča, eseja, memoara i, svakako, kao dobitnik Pulicerove nagrade za delo “Pokopano dete” 1979. godine.

Prva proba predstave Pravi zapad održana je u ponedeljak, 18. decembra 2017. u SNP-u.

Reditelj predstave je Dmitri Pjer Udovički, scenograf je Davor Molnar, kostimografi Davor Molnar i Snežana Horvat, za izbor muzike je zadužen Josip Horvat, a u predstavi igraju: Saša Anočić (Ostin), Igor Pavlović (Li), Domagoj Mrkonjić (Saul Kimer) i Aleksandra Pleskonjić (Majka).

Komad “Pravi zapad” nominovan je za Pulicerovu nagradu (engl. Pulitzer Prize), američku nagradu koja se dodeljuje za najveće doprinose u novinarstvu, književnosti i komponovanju muzike.

“Pravi zapad” je subverzivna američka drama, drama koja opisuje gubitnike, ljude koji nisu uspeli u ostvarenju “američkog sna” i koji kao neostvareni dramski junaci u sebi nose nepomirene suprotnosti i neostvarene zadate obrasce uspeha.

Drama Sema Šeparda Pravi zapad imala je svoju praizvedbu u pozorištu Magic Theatre u San Francisku 1980. godine.
Drama je priča o dva brata od kojih jedan deluje veoma uspešno i ostvareno, dok je drugi gubitnik, odmetnik od društva i samoga sebe. S vremenom postaje jasno da je zamena uloga lako moguća i vodi ka ravnopravnosti zasnovanoj na ironiji…

Premijera je planirana za 27. februar 2018. godine na sceni “Pera Dobrinović” u SNP-u.