NOVI SAD – Član Gradskog veća za kulturu Dalibor Rožić prisustvovao je predstavljanju nove knjige izdavačke kuće „Prometej“ autora Vladimira Vrgovića „Novi Sad – Hronika 1970-1990“. Promociji u Gradskoj kući prisustvovali su i Jovan Dejanović, gradonačelnik Novog Sada od 1974. do 1982. godine, kao i Boško Petrov, gradonačelnik Novog Sada od 1985. do 1989. godine, a pored njih i kompozitor Jovan Adamov, fudbalski trener Milorad Kosanović, bokserski šampion Tadija Kačar, kompozitor i pijanista Svetozar Saša Kovačević, urednik i izdavač kuće „Prometej“ Zoran Kolundžija i drugi.

– Zadovoljstvo mi je što je promocija ove knjige upriličena upravo u Gradskoj kući. Grad Novi Sad daje punu podršku ovom i sličnim projektima. U pitanju je jedinstvena knjiga koja obrađuje temu istorije grada u dve decenije 20. veka, a mi kroz to štivo možemo da vidimo kako je mogao da provodi svoje vreme jedan Novosađanin, imajući u vidu sve što se dešavalo u tom periodu u našem gradu. Ova knjiga je nastavak prethodne knjige koja je obrađivala nekoliko decenija pre 1970. godine, a svaki od tih perioda ima neke svoje zakonitosti koje su trasirale put razvoja grada. To je period koji je poznat po optimizmu i entuzijazmu, tada su završeni mnogi infrastrukturni projekti u gradu, a u tom vremenskom intervalu se grad pozicionirao kao industrijski i studentski centar. Ono što je posebno važno, u tom periodu primetan je i razvoj kulture, tako da je na neki način tada načinjena podloga za dobijanje titule „Evropska prestonica kulture“. Još tada su postavljeni visoki standardi, tako da je nama danas bilo lakše da taj evropski projekat na najbolji način pripremimo i osvojimo prestižnu titulu – rekao je Dalibor Rožić.

Zapisi u ovoj knjizi o Novom Sadu nastavljaju se na prvu knjigu koja je pratila period od 1944. do 1969. godine, a oslanjaju se na dnevnu štampu iz tog perioda. Kroz kratke navode čitalac može da stvori sliku jednog dana života Novosađanina u Jugoslaviji. Tako se saznaje da je među Lalama krajem jula 1971. godine posebnu popularnost imala ploča „Proplakaće zora“ Miše Kovača, koja je bila najprodavanija u prodavnici „Jugotona“.